torstai 21. huhtikuuta 2011

Buona Pasqua!

Hyvää Pääsiäistä kaikille!
Kesä saapuu kovaa vauhtia, aurinko on jo viimeisinä 3-4 viikkona paistanut kirkkaalta taivaalta ja lämpötilatkin on välillä kivunnut melkein 30asteeseen saakka, ellei korkeammallekin. Ja nyt sitten vielä alkoi kouluista pääsiäislomat, (to-ti), tuntuu melkein kun minikesälomalta..
Talven kevääksi/kesäksi vaihtuminen sattui omalla kohalla vielä äärimmäisen nopeasti, sillä, tässä yhdessä vaiheessa, vähän aiemmin, tuli vietettyä hieman pidempikin aika pelkästään kotona kipeenä... Viimeisin kerta kun kävin ulkona liikuttiin vielä kaikki talvitakit ja saappaat päällä, tuulta eikä todellakaan mistään lämmöstä jälkeäkään. Sitten kun tuli seuraavan kerran (vihdoin viimein!) käytyä ulkona kavereiden kanssa, oli puihin ilmestynyt lehdet, jäätelökioskit taas avattu ja kaduilla ihmiset kulki t-paitasillaan, aurinkolaseilla ja sandaaleilla. Rohkeimmat uskalsi jopa rannalle saakka! Itseltäni kyllä on jäänyt vielä tähän saakka väliin, mutta rusketusrajat on kumminkin jo hankittu ihan vain kotona parvekkeella.

Viime päivinä on tultu liikuttua enemmän vaihtarikavereiden kanssa; italialaisilla nuorilla (kun italialaiset opiskelee jo normaalistikin paljon enemmän kun Suomessa, ja näköjään muutenkin enemmän kun missään muualla koko maailmassa muiden vaihtareiden mielipiteiden mukaan) on äärimmäisen vähän omaa aikaa heidän yrittäessä ahkeroida ja panostaa opiskeluun enemmän kuin koko muuna vuotena koulujen loppujen ja viimeisten kokeiden lähestyessä.

Ehkä mieleenpainuvin ja hauskimmista reissuista vaihtareiden kanssa oli tässä viime sunnuntaina.
Aamupäivä kului aina klo 5 saakka tavallisen tuntuisesti; jättimäinen lounas perheen ja muutaman sukulaisen kanssa (lasagne, orecchiette pasta tomaattikastikkeen kanssa, salaattia, sitruunalla maustettuja porsaanfileitä, ja kanaa scamorza-juustolla + pikku dolcit, kahvit, limoncellot jälkiruuaksi). Lounaan jälkeen lähdettiin katsomaan hostveljen lentopallomatsia kaikki yhdessä, mihin meni sellaiset normaalit 1,5-2 tuntia (ja voitto tuli 1-3!).
Iltapäiväksi ja loppu illaksi olin suunnitellut hieman tavallisesta poikkeavan reissun. AFS:n leireillä olen siis tutustunut monen moniin muihin vaihtareihin ympäri maailmaa, ja omat parhaimmat vaihtarikaverit olen löytänyt juuri näiltä reileiltä. Tosin suurin osa näistä vaihtareista asuu jopa tuntien päässä Barista, ja ollaan nähty vain kerran tai kaksi muiden tullessa käymään päiväreissulla Etelä-Italian big cityssä. Tällä kertaa kumminkin päätin lähteä minä ihan itse matkaan! Lentopallopelin jälkeen hostperhe antoi kyydin Barista tunnin päähän sijaitsevaan minikaupunkiin, Putignanoon (suoraan pelistä oli siis vähän lyhyempi matka sentään..), missä asuu kaksi mun parhaimmista vaihtarikavereista, vaihtarityttö Pelin Turkista ja vaihtaripoika Joaco Boliviasta.
Se sunnuntai-ilta vietettiin sitten me kolme vaihtaria ja kolme ihan italialaista, näiden kahden muun kavereita. Käytiin kiertämässä Putingnanon centro storico'ssa (jokaisella kaupungilla on oma vanhin, antiikkisin osa, pakollista nähtävää niin turistina kuin paikallisenakin), ja muuten kierreltiin katsomassa kaikki kuuluissimmat ja suosituimmat kahvilat ja locale't. Ja pitää sanoa, että Putingano oli muutenkin ihan mukava pikkukaupunki; kaikki oli lähellä tasan yhden suurkadun varrella, lähes koko kaupunki rakennettu vanhan Barin tapaan valkoisesta kivestä ja näköalapaikoilta näkymä levittyi meren sijasta oliivitarhoihin ja metsiin, (tosiaan, siellä Putignanossa tajusin, etten ole nähnyt oikeata, kunnon, suurta metsää sitten Suomesta lähdön jälkeen). Viimeisenä suunnistettiin syömään yhteen tyylikkään rentoon ravintola-localeen, missä istuttiin mukavilla sohvilla ja divaaneilla, kuunneltiin dj:tä ja tilattiin pelkästään kasa erilaisia antipastoja (le bruschette, il carpaccio, le mozzarelle, la bufalina, l'insalata, il prosciutto crudo..) Jostain syystä kenenkään meistä kolmesta vaihtareista ei tehnyt yhtään mieli pizzaa tai pastaa, ja voin puhua monen muunkin vaihtarin puolesta...
Mutta oli siis tosi hauska päivä, oli tosi hyvä idea lähteä vähän kauemmaksikin katselemaan Italiaa ja moikkamaan kavereita, ja seuraavaa kertaa suunnitellaan jo, ajatuksena on ollut lähteä sellaisella 10 vaihtarin porukalla (kaikki enemmän tai vähemmän ympäriinsä Pugliaa) Monopolin rannoille :D

Vaihtareiden kanssa on myös tosi hauska katsella miten kaikki muuttuvat. Tavattiin yksi toinenkin kerta, eilen keskiviikkona ihan täällä Barissa, melko isolla vaihtariporukalla, ja joitakin vaihtareita, joita en ole nähnyt sitten viime lokakuisen AFS leirin jälkeen, en meinannut edes tunnistaa! Ja myös sekin, että yht'äkkiä kaikki puhua pälättää italiaksi, jokainen omalla aksentillaan, kun edellisenä kertana käytettiin pelkästään englantia! Hassun outoa.
Itselläni ei ole mitään hajua mihin suuntaan olen täällä muuttunut, jos ylipäätään olen (voisi miettiä sitäkin joku kerta), oikeasti vaikea sanoa yhtikäs mitään, mutta kuitenkin eilen monen monta kertaa vaihtarikaverit purskahti nauruun ja sanoi että käyttäydyn, näytän ja puhun kuin ihka aito barese.





ps. uskaltauduin muuten kampaajalle vaikka Suomessa peloteltiikin, että italialaisten ja suomalaisten hiukset on niin erilaiset, että italialaiset kampaajat helposti pilaa pohjoisen hiukset, etenkin värjäysten kanssa... No, itse teetätin raitoja "i colpi di sole" ja kokonaan erilaisen leikkauksen otsatukalla, ja ihan hyvä tuli! jotenkuten (ok, tosi huonosti) näkyy tuossa ylemmässä kuvAssa.