lauantai 25. syyskuuta 2010

Jo 2 viikkoa...!

APUA! Tààllà sità ollaan jo oltu melkein 2 viikkoa! Tosi upeat 2 viikkoset on kyllà ollut vaikka kieliongelmia riittàà.

Normaalipàivà siis on seuraavanlainen:
Koulu alkaa aina tasan klo 8.00, ja yleensà herààn sitten seittemàltà. Oon useimmiten ensimmàinen ylhààllà, koska mulla jotenkin kestàà kaikkia muita kauemmin valmistautuminen aamulla... :D syòn aamiaista pisimpààn, pesen hampaat, mità kukaan muu ei tee aamusin ja jotain muuta vielä. Hostàiti nousee kans aikasin: laittaa aina ihan poikkeuksetta aamiaisen valmiiks, keittàà kahvit ja paahtaa nutellaleivàt ja kaikki. Vàhàn tyhmà olo kun ei itte tee oikee mitààn, mutta oikeasti on aina válillá vaikea pààstà mukaan tekee ruokaa, siivoomaan yms.
Kouluun meen samaa matkaa Lucan kaa, ja yleensà saan juosta sen peràssà kun veli loikkii tuhattasataa sen kaksmetrisillà jaloilla.. Koulu sitten on vàhàn omiaan. Làhes kaikki aineet on jollain tavalla historiaa tai kirjallisuutta. Esim ranskan tunneilla luetaan Voltairea, englannin tunneilla Robinson Crusoeta ja filosofiassa kàydààn jotain keskiajan tieteellisià vallankumouksia ja erilaisia suuntauksia. Matematiikka ja fysiikka on tààllà tosi helppoa, tai ainakin olisi, mutta jotenkin tààllà kaikki tehdààn vaikeimman kautta. Esim matikassa piirretààn ihan tavallsia koordinaatistoja ja yhtàlòità, joita itse olen kàynyt jo 9-luokalla, mutta nàà kàyttàà ihan ihmeellisià, pitkià ja monimutkasia tapoja laskee, niin ettà joka laskuun menee vàhintààn yks sivu ja tòrkeesti aikaa.
Tunnit kestàà 50 minuuttia ja koulu loppuu 12.10 joka pàivà (paitsi lauantaisin jo 11) mutta náá ajat on vain nàin aluksi. Koko koulusysteemi on kuulemma aina ekat viikot ihan sekasin ja lukujàrjestys vaihtuu 2 pàivàn vàlein...
Koulun jàlkeen mennààn suoraan kotiin (paitsi lauantaisin voidaan jààdà tunniksi pariksi pyòrimààn kaupungille kavereiden kanssa), ja silloin syòdààn miltei heti lounas. Lounaan jàlkeen taas vuorossa on tàà nàitten "siesta", kaikki vaan nukkuu, kaikki kaupat on kiinni aina noin klo 16.00 saakka. Joskus mà kattelen tv:tà (tai luen Harry Potteria italiaks, 10ssà minuutissa jopa 2 sivua..) sillà aikaa, tai sitten nukun kans :)
Iltàpàivàllà, siinà neljàn aikaa, elàmà alkaa taas uudestaan! Useimmiten kàydààn joko salilla, harrastuksissa esim sisko kempossa, kàvin itsekin kokeilemassa kerran, ja veli motocrossissa yms mopojutuissa, ja joku kerta meen kattoo sitàki. Aina vàlillà on myòs veljen lenttismatseja, joita kàydààn kattoo. mun tapauksessa on ollu jo useempia AFS tapaamisia ja italian tunteja iltapàivisin.
Illalla, 8-9 aikoihin syòdààn illallinen useimmiten kotona koko perhe yhdessà, tosin tàssà perheessà illallinen ei mitààn tunteja kestà, kuten kaikissa AFS tapaamisessa on toitettu. Tààllà mennààn làhes poikkeuksetta ulos kavereiden kanssa heti illallisen jálkeen, useimmiten vaikka istumaan bar'iin, eli kahvilaan, juomaan vaikka espressino freddot, kiertelemààn kaupungilla tai sitten pelaamaan/katsomaan futista tai lenttistà. Kotiin palataan noin 12, vaikka aika vaihtelee tosi paljon.. Tàssà vaiheessa kumminkin ne iltapàivàunet on tosi paljon hyòdyksi!


Muita pikku juttuja:
IKEA on tààllà iso juttu! Kàytiin jo toisena mun Bari pàivànà Ikeassa hostvanhempien kanssa, enkà oo koskaan nàhnyt niin paljon porukkaa Suomen Ikeassa kun nyt tààllà. Ja nàà italialaiset mittas mittanauhoilla kaiken, jopa tyòpòytien laatikoiden sisustat! Hassuu oli myòs, ku lòysin sieltà oman huoneen Pariisi-taulun, muutamii samoja telineità ja muita tavaroita kun kotona Suomessa. Palattuani Bari-kotiin, huomasin ettà mun perheellà on aika paljonkin tavaroita Ikeasta.. :)

Tààllà on tòrkeen halpaa! Oon kàyttàny vajaa 30e, ja oon ostanu kahet kengàt, 2 paitaa, 5 erilaista erikoiskahvia, 3 vesipulloa, 3 cornettoa ja pari meikkijuttuu.

Pojat laittautuu tààl melkei enemmàn kun tytòt. Ihan vaan koulussakin pojat on pukeutunu tosi hyvin ties mihin Armani paitoihin, CK kelloihin ja Burberry vòihin, ja munki veljet tulee kyselee et kummat kengàt laittais, tai onks tumman- vai vaaleensininen paita parempi. Ihan hauskaa :')

Salilla ollaan liiankin ystàvàllisii. Tyòntekijàt ja tuntivetàjàt ja kaikki muut tuntee jo mut nimeltà, tietàà mistà tuun, ja tietàà mità haluun treenata. Joten kun menin ekaa kertaa sinne salille, ajattelin mennà vàhàn juoksee omissa oloissa, yks niistà saliohjaajista oli suunnitellu mulle jo valmiiks oman ohjelman. Ohjaaja kerto mità mun piti sinà pàivànà tehà, mità laitteita kàyttàà yms, ja tuli ilmottaa kun olin tehny tarpeeks, ettà kannattaa làhtee himaaan, korkeintaan vàhàn vennytellà.

Siinà taas kaikki ja vàhà liikaaki tàltà kertaa.
CIAO!!!

perjantai 17. syyskuuta 2010

Täällä ollaan!!!

Noniin, nyt on mennyt jo viikko Italiassa! Lyhyesti sanottuna: täällä oon upeaa! Sori, että kesti vähän aikaa kirjottaa, mutta hostperheen modeemi oli mennyt rikki (kuulemma ensimmäinen kerta koskaan) ja nyt saatiin uusi, eli tulossa on pitkä teksti!
Mutta siis, aika paljon on jo tapahtunut: perjantaista sunnutaihin oli AFSn järjestämä orientaatioleiri, mutta ei siellä mitään uutta ollut. Samaa opastusta miten selvitä italian kielen kanssa, miten italialaiset perheet käyttäytyy, miten koulu jne... Mutta hauskaa oli tavata muita samalle alueelle tulevia vaihareita ja tänne Bariin tuli vain yksi poika floridasta mun lisäksi. Muut lähimmät vaihtarit ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Myös leiri oli viimeinen mahollisuus puhua suomea ihan oikeasti muitten suomalaisten kanssa!
Sunnuntaina sitten tultiin bussilla (6h ajomatka) Bariin,ja koko mun perhe oli mua vastassa; hostisä ja -äiti, veljet Luca ja Maurizio ja sisko Francesca. Pitää sanoa että oli yks jännittävimmistä hetkistä koskaan!
Perhe on oikeasti tosi ihana, Francesca tulkkaa kaiken mitä en ymmärrä (tosin jo nyt ymmärrän ja puhun PALJON enemmän ku pari päivää sitten), myös Luca ja hostäiti puhuu vähän englantia, mutta muutoin pitää pärjäillä mun tosi hienolla italialla =) Isoveli myös ymmärtää jos puhun ranskaa ja Maurizio vastaa sitten italiaksi. Toimii aika hyvin. Muutenkin nää on tosi hauskoja, etenkin veljet jaksaa virnuilla ihan koko ajan!
Koulu menee myös jotenkuten. Ranskan ja englannin tunneilla ymmärrän kaiken, mutta muuten vain vähän. Tosin yhellä historian tunnilla olin ihan perillä siitä miten opettaja selosti lakien ja oikeuksien läpiviemistä parlamenttiin ja muuta, ylpein hetki tähän mennessä! Kaikki tunnit on muuten jollain tavalla historiaa tai kirjallisuutta. Ainoastaan matikan ja kemian tunnilla on pysytty vain ja ainoastaan laskemisessa sun muuta. Matikka on muuten tähän mennessä ollut tosi helppoa, on yläasteen ja vähän lukion ekojen kurssien juttuja. On ollut kaksi testiä ja oon saanut tehtyä niistä ainakin puolet vaikka osa tehtävistä on sanallisia ja italiaksi. Luokkakaverit on myös tosi kivoja! Vähän outoo on kun kaikki vieläkin kerääntyy aina kun on mahollista mun ympärille ja kyselee ties mitä, ja hurraavat jos sanon edes yhden sanan italiaks. Ollaan myös ajateltu mennä sunnutai-iltana ulos kaikki yhdessä, ihan vaan hengailemaan (sitä nää tekee joka AINOA ilta, mennään kavereitten kaa vaa ulos vaikka istumaan puistoon tai käymään kahvilla ja jutellaan tai kävellään ympäri vanhaa kaupunkia ja katotaan futismatseja ulkona). Parhaiten oon tutustunu yhteen Sofiaan, joka puhuu englantia tosi hyvin ja tulkkaa opettajan juttuja, mutta nyt vähintään kirjoitellaan italiaks ja yritän myös puhua. Se on tosi körsivällinen mun kanssa, ja haluu opettaa mulle italiaa, mennään varmaan lauantain koulun jälkeen jonnekin kahville ja sellasta.
Oon käyny pari kertaa "hengailemassa" siskon kaa, kerran ihan vaan ulkona ja maanantaina oli Francescan kaveri Danielan 18v synttärit. Täällä 18v synttärit on TOSI iso juttu. Danielaa varten oli vuokrattu sellanen rantahotellin "terassi", minne olis mahtunu pariki sataa tyyppiä ja siellä oli djeit, tanssilattia, törkeesti ruokaa ja kaikki pukeutunu kunnolla hienoihin partyvaatteisiin ja yli 10 centin korkoihin.. Vähän niinku MTV näkee sweet sixteen juhlia. Lahjasysteemi on myös erilainen. Juhlissa Danielan parhaimmat kaverit antoivat vaan kortin, mutta itse lahjaa varten synttärisankari tekee "tilin" johonkin kauppaan tai vaikka useampiin ja kaikki voivat tallettaa sinne rahaa. Sitten ehkä kuukaus myöhemmin syttärisankari voi mennä kauppaan ja ostaa rahoilla iha mitä vaan. Esim mun sisko Francesca teki tilin Louis Vuittonin kauppaan ja aikoo nyt ostaa 900euron laukun sieltä. Ihan mukavaa vai mitä? Mä ainakin teen samanlailla ku on mun 18v synttäri =)
Kävin myös yks ilta ulkona veljien kanssa, käytiin eka "bar"ssa, (ei ole suomlaisittain baari/klubi vaan ihan vain normaali kahvila) ja sitten pikku pizzeriassa. En ole koskaan nähnyt sellaisia pizzoja sen paremmin suomessa kuin italiassa. Ne näyttivät oikeasti hyviltä (ja se on paljon sanottu multa, ku en itte paljoakaan pidä pizzoista), paksu pohja joka tehtiin siinä meidän silmien edessä, juustoa, jotai mausteita ja tomaattisoseen kanssa uuniin, ja sitten päälle laitettiin esim tuoreita kirsikkatomaatteja, basilikaa, juustonpalasia, salamia, kinkkua, tai mitä sitten halusikaan. Tapasin silloin vielä lisää ihmisiä, muistan hyvällä tuurilla ehkä 5 tyypin nimet.
Ruoka on täällä muutenkin tosi hyvää - yllätys, yllätys - ollaan syöty suurimmaksi osaki eriliasia pastoja, esim uunitomaattien ja herkkusienien kanssa. Pöydässä on aina myös juustoja ja kinkkuja tai salamia ja jälkiruuaksi hedelmiä. Ja hedelmätkin on niin paljon parempia täällä kun suomessa! Päivässä syödaan kunnolla vaan 2 kertaa, ensin koulun jälkeen noin kahelta ja sitten illalla joskus 8-9 aikoihin. Mun perhe syö kans aamiaisen, ei kai oo ihan normaalia italiassa, mutta aamiainen onkin vähän epämääränen. Kaikki syövät kun sattuvat heräämään eri aikoihin ja aamiaiseksi on erilaisia keksejä ja korppuja nutellan tai marmeladin kaa. Mut hostvanhemmat oli ehtiny ostaa täysjyvä muroja ja kylmää tuoretta maitoa (joita kukaan muu ei edes maista) ihan vaan mua varten nii syön niitä. Mutta välillä täällä on aamiaiseksi eräänlaisia croissantteja ja ne on TÖRKEEN hyviä! Ne haetaan suoraan leipomosta, ja niissä voi olla nutellaa, valkosuklaata tai vaikka kermaa sisällä.
Pääsen muuten myös tanssii salsaa yhtien tyttöjen kaa, jotka tapasin Lucan kautta! Jee!!! Olis tosi hienoo oppii tanssii ihan kunnolla =)tähän mennessä oon ollu vaa salilla pari kertaa ja juossu portaat ylös kotona ja koulussa hissin sijasta.
No siin tais olla suurin osa tiivistettynä :)
Mutta lisää tulee kohta!
HEIPPA!!!