perjantai 17. syyskuuta 2010

Täällä ollaan!!!

Noniin, nyt on mennyt jo viikko Italiassa! Lyhyesti sanottuna: täällä oon upeaa! Sori, että kesti vähän aikaa kirjottaa, mutta hostperheen modeemi oli mennyt rikki (kuulemma ensimmäinen kerta koskaan) ja nyt saatiin uusi, eli tulossa on pitkä teksti!
Mutta siis, aika paljon on jo tapahtunut: perjantaista sunnutaihin oli AFSn järjestämä orientaatioleiri, mutta ei siellä mitään uutta ollut. Samaa opastusta miten selvitä italian kielen kanssa, miten italialaiset perheet käyttäytyy, miten koulu jne... Mutta hauskaa oli tavata muita samalle alueelle tulevia vaihareita ja tänne Bariin tuli vain yksi poika floridasta mun lisäksi. Muut lähimmät vaihtarit ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Myös leiri oli viimeinen mahollisuus puhua suomea ihan oikeasti muitten suomalaisten kanssa!
Sunnuntaina sitten tultiin bussilla (6h ajomatka) Bariin,ja koko mun perhe oli mua vastassa; hostisä ja -äiti, veljet Luca ja Maurizio ja sisko Francesca. Pitää sanoa että oli yks jännittävimmistä hetkistä koskaan!
Perhe on oikeasti tosi ihana, Francesca tulkkaa kaiken mitä en ymmärrä (tosin jo nyt ymmärrän ja puhun PALJON enemmän ku pari päivää sitten), myös Luca ja hostäiti puhuu vähän englantia, mutta muutoin pitää pärjäillä mun tosi hienolla italialla =) Isoveli myös ymmärtää jos puhun ranskaa ja Maurizio vastaa sitten italiaksi. Toimii aika hyvin. Muutenkin nää on tosi hauskoja, etenkin veljet jaksaa virnuilla ihan koko ajan!
Koulu menee myös jotenkuten. Ranskan ja englannin tunneilla ymmärrän kaiken, mutta muuten vain vähän. Tosin yhellä historian tunnilla olin ihan perillä siitä miten opettaja selosti lakien ja oikeuksien läpiviemistä parlamenttiin ja muuta, ylpein hetki tähän mennessä! Kaikki tunnit on muuten jollain tavalla historiaa tai kirjallisuutta. Ainoastaan matikan ja kemian tunnilla on pysytty vain ja ainoastaan laskemisessa sun muuta. Matikka on muuten tähän mennessä ollut tosi helppoa, on yläasteen ja vähän lukion ekojen kurssien juttuja. On ollut kaksi testiä ja oon saanut tehtyä niistä ainakin puolet vaikka osa tehtävistä on sanallisia ja italiaksi. Luokkakaverit on myös tosi kivoja! Vähän outoo on kun kaikki vieläkin kerääntyy aina kun on mahollista mun ympärille ja kyselee ties mitä, ja hurraavat jos sanon edes yhden sanan italiaks. Ollaan myös ajateltu mennä sunnutai-iltana ulos kaikki yhdessä, ihan vaan hengailemaan (sitä nää tekee joka AINOA ilta, mennään kavereitten kaa vaa ulos vaikka istumaan puistoon tai käymään kahvilla ja jutellaan tai kävellään ympäri vanhaa kaupunkia ja katotaan futismatseja ulkona). Parhaiten oon tutustunu yhteen Sofiaan, joka puhuu englantia tosi hyvin ja tulkkaa opettajan juttuja, mutta nyt vähintään kirjoitellaan italiaks ja yritän myös puhua. Se on tosi körsivällinen mun kanssa, ja haluu opettaa mulle italiaa, mennään varmaan lauantain koulun jälkeen jonnekin kahville ja sellasta.
Oon käyny pari kertaa "hengailemassa" siskon kaa, kerran ihan vaan ulkona ja maanantaina oli Francescan kaveri Danielan 18v synttärit. Täällä 18v synttärit on TOSI iso juttu. Danielaa varten oli vuokrattu sellanen rantahotellin "terassi", minne olis mahtunu pariki sataa tyyppiä ja siellä oli djeit, tanssilattia, törkeesti ruokaa ja kaikki pukeutunu kunnolla hienoihin partyvaatteisiin ja yli 10 centin korkoihin.. Vähän niinku MTV näkee sweet sixteen juhlia. Lahjasysteemi on myös erilainen. Juhlissa Danielan parhaimmat kaverit antoivat vaan kortin, mutta itse lahjaa varten synttärisankari tekee "tilin" johonkin kauppaan tai vaikka useampiin ja kaikki voivat tallettaa sinne rahaa. Sitten ehkä kuukaus myöhemmin syttärisankari voi mennä kauppaan ja ostaa rahoilla iha mitä vaan. Esim mun sisko Francesca teki tilin Louis Vuittonin kauppaan ja aikoo nyt ostaa 900euron laukun sieltä. Ihan mukavaa vai mitä? Mä ainakin teen samanlailla ku on mun 18v synttäri =)
Kävin myös yks ilta ulkona veljien kanssa, käytiin eka "bar"ssa, (ei ole suomlaisittain baari/klubi vaan ihan vain normaali kahvila) ja sitten pikku pizzeriassa. En ole koskaan nähnyt sellaisia pizzoja sen paremmin suomessa kuin italiassa. Ne näyttivät oikeasti hyviltä (ja se on paljon sanottu multa, ku en itte paljoakaan pidä pizzoista), paksu pohja joka tehtiin siinä meidän silmien edessä, juustoa, jotai mausteita ja tomaattisoseen kanssa uuniin, ja sitten päälle laitettiin esim tuoreita kirsikkatomaatteja, basilikaa, juustonpalasia, salamia, kinkkua, tai mitä sitten halusikaan. Tapasin silloin vielä lisää ihmisiä, muistan hyvällä tuurilla ehkä 5 tyypin nimet.
Ruoka on täällä muutenkin tosi hyvää - yllätys, yllätys - ollaan syöty suurimmaksi osaki eriliasia pastoja, esim uunitomaattien ja herkkusienien kanssa. Pöydässä on aina myös juustoja ja kinkkuja tai salamia ja jälkiruuaksi hedelmiä. Ja hedelmätkin on niin paljon parempia täällä kun suomessa! Päivässä syödaan kunnolla vaan 2 kertaa, ensin koulun jälkeen noin kahelta ja sitten illalla joskus 8-9 aikoihin. Mun perhe syö kans aamiaisen, ei kai oo ihan normaalia italiassa, mutta aamiainen onkin vähän epämääränen. Kaikki syövät kun sattuvat heräämään eri aikoihin ja aamiaiseksi on erilaisia keksejä ja korppuja nutellan tai marmeladin kaa. Mut hostvanhemmat oli ehtiny ostaa täysjyvä muroja ja kylmää tuoretta maitoa (joita kukaan muu ei edes maista) ihan vaan mua varten nii syön niitä. Mutta välillä täällä on aamiaiseksi eräänlaisia croissantteja ja ne on TÖRKEEN hyviä! Ne haetaan suoraan leipomosta, ja niissä voi olla nutellaa, valkosuklaata tai vaikka kermaa sisällä.
Pääsen muuten myös tanssii salsaa yhtien tyttöjen kaa, jotka tapasin Lucan kautta! Jee!!! Olis tosi hienoo oppii tanssii ihan kunnolla =)tähän mennessä oon ollu vaa salilla pari kertaa ja juossu portaat ylös kotona ja koulussa hissin sijasta.
No siin tais olla suurin osa tiivistettynä :)
Mutta lisää tulee kohta!
HEIPPA!!!

4 kommenttia:

  1. Hahaa, se oli se jàtkà joka soitti kitaraa siel roomassa :D ? Onks se ollu hauska ;) ?

    VastaaPoista
  2. Heippa Anni. Kiva blogi jatka kirjoittamista ja liikuntaa....Pidä pikku sanakirja koulussa mukana. Täällä sataa ja on ollut JOUTILAS PÄIVÄ.KAIKKI KYSELEVÄT MITÄ SULLE KUULUU. TERVEISET KAIKILLE. Äiti

    VastaaPoista
  3. kuulostaa ihanalta! täällä tosiaan vaan sataa, on tylsää ja pimeetä. croisanttejaki saa vaan mellstenissä :D

    VastaaPoista
  4. Henna, just se kitaratyyppi! vähä erikoine se on, et mäki oon saanu kuulla vaik mitä kommenttei Amerikast ja meikkaamisest ja Hanoi Rocksist.. :) mut on se tosi hauska :D
    Hahahah, Sofia, tääl ei oo satanu viel kertaakaa ja melkei joka päivä on ollu +30 tai enemmänki! Mut heiii, mellstenin croissantit on kuitenki parhaita! :D
    ps. yritän laittaa myös kuvia mahollisimman, pian! ne tulee tonne kuvagalleriaan!

    VastaaPoista