lauantai 25. syyskuuta 2010

Jo 2 viikkoa...!

APUA! Tààllà sità ollaan jo oltu melkein 2 viikkoa! Tosi upeat 2 viikkoset on kyllà ollut vaikka kieliongelmia riittàà.

Normaalipàivà siis on seuraavanlainen:
Koulu alkaa aina tasan klo 8.00, ja yleensà herààn sitten seittemàltà. Oon useimmiten ensimmàinen ylhààllà, koska mulla jotenkin kestàà kaikkia muita kauemmin valmistautuminen aamulla... :D syòn aamiaista pisimpààn, pesen hampaat, mità kukaan muu ei tee aamusin ja jotain muuta vielä. Hostàiti nousee kans aikasin: laittaa aina ihan poikkeuksetta aamiaisen valmiiks, keittàà kahvit ja paahtaa nutellaleivàt ja kaikki. Vàhàn tyhmà olo kun ei itte tee oikee mitààn, mutta oikeasti on aina válillá vaikea pààstà mukaan tekee ruokaa, siivoomaan yms.
Kouluun meen samaa matkaa Lucan kaa, ja yleensà saan juosta sen peràssà kun veli loikkii tuhattasataa sen kaksmetrisillà jaloilla.. Koulu sitten on vàhàn omiaan. Làhes kaikki aineet on jollain tavalla historiaa tai kirjallisuutta. Esim ranskan tunneilla luetaan Voltairea, englannin tunneilla Robinson Crusoeta ja filosofiassa kàydààn jotain keskiajan tieteellisià vallankumouksia ja erilaisia suuntauksia. Matematiikka ja fysiikka on tààllà tosi helppoa, tai ainakin olisi, mutta jotenkin tààllà kaikki tehdààn vaikeimman kautta. Esim matikassa piirretààn ihan tavallsia koordinaatistoja ja yhtàlòità, joita itse olen kàynyt jo 9-luokalla, mutta nàà kàyttàà ihan ihmeellisià, pitkià ja monimutkasia tapoja laskee, niin ettà joka laskuun menee vàhintààn yks sivu ja tòrkeesti aikaa.
Tunnit kestàà 50 minuuttia ja koulu loppuu 12.10 joka pàivà (paitsi lauantaisin jo 11) mutta náá ajat on vain nàin aluksi. Koko koulusysteemi on kuulemma aina ekat viikot ihan sekasin ja lukujàrjestys vaihtuu 2 pàivàn vàlein...
Koulun jàlkeen mennààn suoraan kotiin (paitsi lauantaisin voidaan jààdà tunniksi pariksi pyòrimààn kaupungille kavereiden kanssa), ja silloin syòdààn miltei heti lounas. Lounaan jàlkeen taas vuorossa on tàà nàitten "siesta", kaikki vaan nukkuu, kaikki kaupat on kiinni aina noin klo 16.00 saakka. Joskus mà kattelen tv:tà (tai luen Harry Potteria italiaks, 10ssà minuutissa jopa 2 sivua..) sillà aikaa, tai sitten nukun kans :)
Iltàpàivàllà, siinà neljàn aikaa, elàmà alkaa taas uudestaan! Useimmiten kàydààn joko salilla, harrastuksissa esim sisko kempossa, kàvin itsekin kokeilemassa kerran, ja veli motocrossissa yms mopojutuissa, ja joku kerta meen kattoo sitàki. Aina vàlillà on myòs veljen lenttismatseja, joita kàydààn kattoo. mun tapauksessa on ollu jo useempia AFS tapaamisia ja italian tunteja iltapàivisin.
Illalla, 8-9 aikoihin syòdààn illallinen useimmiten kotona koko perhe yhdessà, tosin tàssà perheessà illallinen ei mitààn tunteja kestà, kuten kaikissa AFS tapaamisessa on toitettu. Tààllà mennààn làhes poikkeuksetta ulos kavereiden kanssa heti illallisen jálkeen, useimmiten vaikka istumaan bar'iin, eli kahvilaan, juomaan vaikka espressino freddot, kiertelemààn kaupungilla tai sitten pelaamaan/katsomaan futista tai lenttistà. Kotiin palataan noin 12, vaikka aika vaihtelee tosi paljon.. Tàssà vaiheessa kumminkin ne iltapàivàunet on tosi paljon hyòdyksi!


Muita pikku juttuja:
IKEA on tààllà iso juttu! Kàytiin jo toisena mun Bari pàivànà Ikeassa hostvanhempien kanssa, enkà oo koskaan nàhnyt niin paljon porukkaa Suomen Ikeassa kun nyt tààllà. Ja nàà italialaiset mittas mittanauhoilla kaiken, jopa tyòpòytien laatikoiden sisustat! Hassuu oli myòs, ku lòysin sieltà oman huoneen Pariisi-taulun, muutamii samoja telineità ja muita tavaroita kun kotona Suomessa. Palattuani Bari-kotiin, huomasin ettà mun perheellà on aika paljonkin tavaroita Ikeasta.. :)

Tààllà on tòrkeen halpaa! Oon kàyttàny vajaa 30e, ja oon ostanu kahet kengàt, 2 paitaa, 5 erilaista erikoiskahvia, 3 vesipulloa, 3 cornettoa ja pari meikkijuttuu.

Pojat laittautuu tààl melkei enemmàn kun tytòt. Ihan vaan koulussakin pojat on pukeutunu tosi hyvin ties mihin Armani paitoihin, CK kelloihin ja Burberry vòihin, ja munki veljet tulee kyselee et kummat kengàt laittais, tai onks tumman- vai vaaleensininen paita parempi. Ihan hauskaa :')

Salilla ollaan liiankin ystàvàllisii. Tyòntekijàt ja tuntivetàjàt ja kaikki muut tuntee jo mut nimeltà, tietàà mistà tuun, ja tietàà mità haluun treenata. Joten kun menin ekaa kertaa sinne salille, ajattelin mennà vàhàn juoksee omissa oloissa, yks niistà saliohjaajista oli suunnitellu mulle jo valmiiks oman ohjelman. Ohjaaja kerto mità mun piti sinà pàivànà tehà, mità laitteita kàyttàà yms, ja tuli ilmottaa kun olin tehny tarpeeks, ettà kannattaa làhtee himaaan, korkeintaan vàhàn vennytellà.

Siinà taas kaikki ja vàhà liikaaki tàltà kertaa.
CIAO!!!

2 kommenttia:

  1. Wow, kuulostaa aika mahtavalta :)

    Tosi hyvä et kirjotat tällästä blogia, koska aattelin itekkin vaihto oppilas vuotta Italiassa ja oon innostunut siitä ja innostun tän myötä vaan yhä enemmän! Kirjota lisää vaan, seuraan mielelläni!! :)

    VastaaPoista
  2. hahah, hyvä että tää blogi auttaa :D joo, itte ehdottomasti suosittelen Italiaa nyt jo vaik on vajaa yks kuukaus tääl vast oltu :)

    VastaaPoista