keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Italia vs Suomi

Hups, sori kaikille, on näköjään vierähtänyt vähän pidempi aika viime kerrasta tääl. :)
no, tässä tulee nyt sitten pieni, ytimekäs teksti, Italia verrattuna Suomeen ja muita eroavaisuuksia, isoja ja pienempiä. Ja ehkä siiten miten (tai ylipäätään onko?) ajatukset, mielipiteet tai tavat muuttunu tässä melkein 6kk aikana Italiassa :)

1. Italiassa tosiaan puhutaan vain italiaa. Engannilla, ranskalla tai millään muullakaan kielellä ei hirveän pitkälle pötkitä, paitsi jos olet äärimmäisen kärsivällinen kuuntelija.
2. Ruoka on HYVÄÄÄ!!! ja syödään paljonpaljonpaljon! (yllätys!)
3. Myös kaikki herkut eli dolcit on äärimmäisen HYVIÄ!!!
4. Kahvit on todella HYVIÄ! (paljon sanottu multa, sillä en edes pidä kahvista, ainakaan Suomessa en pitänyt), ja niitä on kymmeniä ja taas kymmeniä erilaisia
5. Ja kaikki ruoat, juomat, kahvilat ovat puolilmasia.
6. Vaatetus ja tyylii koostuu vain merkeistä.täällä Barissa on tasan yksi H&M, muuten löytyy "vain" Zara, Guess, Benetton, Burberry, CL, D&G, Louis Vuitton, Gucci, Sisley, Tommy Hilfiger, Diesel, Armani, I Fanizzi, Fendi... En unelmoikaan että ehtisin käydä puolissakaan näistä kaupoista tän yhden vuoden aikana
7. Myös pojat pukeutuu ja miettii pukeutumista tosi paljon, välillä tuntuu että enemmän kun tytöt
8. Italiaiset ihmiset on tosi sosiaalisia, meluisia (tosin ei niin paljoo kun kuvittelin) ja meneviä, ja muutenkin mukavia, ihania kun käyttää kaiken maailman hellyttelynimiä koko ajan muunmuassa, mutta sen verran itsekkäitä, että jos jokin asia ei koske suoraan itseään, niin sillä ei ole mitään väliä.
9. Klo 14.00-16.00 ei saa pitää mtn meteliä kotona, suurin osa kaupoista on kiinni ja sillä aikaa yleensä nukutaan
10. Kaupat menevät kiinni taas n. 20.00-21.00, mutta bar't, kahvilat yms on aina auki vähintään klo 12 saakka
11. Koulu on samaa koko vuoden, sama lukkari, alkaa aina kahdeksalta, vaihtelee monelta loppuu, (klo 12,13,14) ja koulua on lauantaisinkin, eikä ole välkkiä. Mukava pakkolaitos Suomen ylä-asteen ja etenkin lukion jälkeen
12. Julkinen liikenne ei ole mikään hirveän toimiva asia, lähes aina liikutaan suoraan autoilla
13. Julkiset paikat (kadut, talot, puistot, koulut) yleensäkään ei oo mitään hirveän hienoja (liitty tähän "mikä ei ole omaa, ei merkitse mitään" mentaliteettiin), mutta sisältä päin kodit, kahvilat, kaupat ovat todella hienoja
14. Nuoret viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan opiskellen tai kavereiden kanssa bar'ssa kahvilla, lauantai iltasin sitten melko usein tehdään jotain erikoisempaa
15. Liikenne on pieni kaaos, ja autoja on etenkin keskustoissa äärettömyksiin, parkkipaikaa voi joutua etsimään puolisen tuntia
16. FB on oikeasti jokin maailman isoin juttu ja touch-kännykä, mieluiten iPhone, on ihan välttämätön
17. Päivärytmi; klo 7.00-8.00 aamiainen (kahvi + keksi) ja kouluun (tai töihin), klo 14.00 lounas kotona (meillä aina pastaa), siesta, sen jälkeen harrastuksiin/ kavereiden kanssa ulos, 20.00-21.00 illallinen koko perheen kanssa (pastaa/pizzaa+lihaa/kanaa+juustoja/prosciuttoja+leipää+viini)
18. "Bar" tarkoittaa kahvilaa, mistä voi tilata kahvien, keksien, pikkuruokien lisäksi myös cocktaileja, se on ainoa ero (ehkä) "Cafféterian" kanssa.
19. Lisäksi on gelateria(jäätelökahvila), pasticceria(leipomokahvila), gyrosteria(kreik.fastfood), rosticceria(joku toinen fastfood), pizzeria, trattoria(tavallisempi versio ravintolasta), ristorante(harvinaisin), norcineria(pieniä syömisiä)... Ja uskon et lista jatkuu vielä, mutta tuossa on tavallisimmat.
20. Tuttuja tervehdittäessä(ja lähte'essä) vaihdetaan poskisuukot (1 kummallekin poskelle), vain täysin uutta tuttavuutta kätellään
21. Kaikista pienistäkin asioista syntyy vaikka mitää juteltavaa/kinasteltavaa, ja tekemisiä suunnitellaan paljon, muttei ikinä tehdä, ja kaikki menemiset ja tulemiset päätetään sitten lopulta viimeisellä minuutilla (ja useimmiten kyseessä sitten on se sama vanha reissu samaan vanhaan tuttuun kahvilaan/bariin)
22. Täällä välillä nuorten keskuudessa ollaan jotenkin tosi lapsellisia ja avuttomia, ja mistä tahansa voi nostaa metelin ja suuttua, sellaisesta vastuusta, itsenäisyydestä, oma-alotteisuudesta tai uusista ideoista harvemmin on jälkeäkään.
23. Tuntemattomatkin ihmiset alkaa helpsoti puhelee keskenään ihan vaikka kadulla
24. Italiaiset haukkuu ja dissaa omaa kaupunkiaan ja maataan maasta taivaisiin, eivätkä käsitä miten joku vaihtari on päättänyt tulla Italiaan
25. Italialaisesta ruoasta, tyylistä, ja miehistä italiaiset on taas enemmän kun ylpeitä


Mitä täällä mietitään Suomesta:
jääkarhuja, pingviinejä (tosin jotkut hoksaa hetken jälkeen, että nehän onkin etelässä), lunta, kylmä, 6kk pimeätä, poroja, puhutaan englantia vähintään toisena kielenä, ihmiset laihoja, pitkiä, blondeja, taivaansinisilmäisiä, Lappi ihan oma maansa, tai sitten Lappi on Suomi, turvallinen, pienenpieni talvi-ihmemaa jossain kaukana pohjoisessa napapiirin tuolla puolen ja vähän asukkaita.
Helsingin, Nokian ja The Rasmuksen "In the Shadows" lähes kaikki tunnistaa, sen jälkeen kun oon itse sanonut ne. Pimeys-asian monet tietää ja uskoo, muttei käsitä miten sitten kesällä on päinvastoin valoa. Jotain ihme sählinkiä syntyy aina Ruotsin ja Norjan kanssa; jotkut luulee, että Suomi on joku näiden maiden alue, tai sitten sekoitetaan kokonaan tai jtn ihmeellistä. Kumminkin, monesti vaikuttaa, että kaikki tietävät kaiken Norjan Oslosta, vuorista ja vuonoista, Ruotsin kuningasperheistä, Tukholmasta, H&MSTÄ, Ikeasta ja juhlista, mutta Suomi sitten on mitä on.
Italialaiset myös aina yllättyy +30 asteen kesistä, suomen omasta kielestä, siitä että Suomi kuuluu EU:hun ja täällä on euro ja lentokoneella kestää vain 3-4 tuntia Roomasta.

Mitä itse mietin näiden kuukausien jälkeen:
Ensimmäisenä on mielessä, että kuinka typerää on, kun Suomessa kaikki elämä on kuollut arkipäivisin klo 21.00 jälkeen. Täällä on niin rentoa istua jossain mukavalla divaanilla kavereiden kanssa kahvilassa ja espressinolla ja mussuttaa muutama frollino siinä sivussa.
Sen taas voin vannoa, etten ikinä valita tai nurise mitään Suomen koulussa kun pääsen sinne takasin, (saa nähä pitääkö).
Myös on ihan mukava päästää liikkumaan ihan itse oman tahdon mukaan ja omin ajoin pyörällä ja bussilla (ja autolla sitten piakkoin jei!), mietittämättä miten/kuka/mistä/milloin saa kyydin kotiin tai ylipäätään sinne ulos kavereiden luokse.
En tiedä mitä teen ilman italian ruokaa, kahveja ja dolceja!
Päiväunet on tosi kivoja!
Ihmettelin yks päivä täällä miksi Suomessa kuivatetaan pyykit kuivausrummussa tai kylppärissä/pesuhuoneessa tms, kunnes muistin pakkasen ja kesäsateet.
Ihmettekin kans miten oon ikinä voinut käyttää joitain mun vaatteita silittämättä niitä, (täällä silitetään sukatkin).
+10 astetta on ihan törkeen kylmä..
Ja vielä lisäksi ihmettelin miten oon joskus saattanut mennä edes nukkumaan föönaamatta hiuksia suihkun jälkeen.


Ja viimeisenä siitä miten olen näköjään unohtanut jotain pikkujuttuja suomen kielestä.
Yks päivä mm kun lueskelin vanhoja blogijuttuja ja päiväkirja kirjotuksia, löysin sieltä jotain ihan ihmeellisiä sanoja kuten "iltapala", "välipala", "juoksulenkki", "kiire", "aikataulu"... Nää sanat sen takii, että oikeesti en tajunnu mitä järkeä noissa asioissa on, mikä ihme edes on iltapala, kun illallinen syödään klo 21.00, eikä sen jälkee mitään? Mihin ihmeeseen aikatauluja tarvitsee, kun bussi tulee millon tulee? Vaikea selittää, mutta kirjaimellisesti piti miettiä et mitä nää sanat oli olevinaan...
Häpeän huippu oli kun luin sanan "on", esim. "hän on nyt ulkona". Ihan ensin luulin, että olin tarkoittanut sanaa "No". Sitten hoskasin, että tarkoittaa sanaa "is" ja kesti minuutti hoksata, että olinhan sen ihan oikein kirjoittanut, toinen minuutti meni siihen kun taivutin olla-verbin kaikissa muodoissa. Siis ihan suomeksi. Vielä hankalampi oli sitten avere, eli omistusmuoto suomeks. Oikeasti, Miten on edes mahdollista unohtaa olla-verbi?!?! ja omalla äidinkielellä!
Lisäki olen onnistunut kirjoittaa mm "kuuma suklaa" kaakaon sijasta, "neljä ja puolelta" puol viiden sijasta, "ulkoutua" mennä ulos sijasta...
Uniakin on tultu nähtyö italiaksi, ja puhelimessa tai skypessä puhuessa mieleen tulee ensin italia... että näin.

Ciao ciaoooo a tutti!!! Ci sentiamo qualche altra volta carissimi!

6 kommenttia:

  1. Itelläni on jonkin sortin Italia-kuume menossa ja olen harkinnut kielen lukemisen aloittamista, kun tuun takas vaihdosta Jenkeistä :D Kuinka helppoa kieli on ollut omaksua? Voisitko kuvitella muuttavasi Italiaan? Ja sitten, jos saan vielä sen verran udella, ooksä ollut treffeillä/kerro lisää italialaisista miehistä hih :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelisitko nyt Italiaa kannattavaksi maaksi lähteä vaihtooh?:)
    Oletko ollut tyytyväinen itse päätökseesi, että valitsit Italian?

    VastaaPoista
  3. Ciao molemmille :)
    tässä nyt tulee siis kunnon romaanivastaukset:

    mitä kieleen tulee niin ei se mikään maailman vaikein kieli ole, itse kun oon lukenu ranskaa kauan ni sen jälkeen on jo tosi helppoa. On kyllä pari kielioppijuttuja,pari verbimuotoa, jotka on vähän vaikeempia, kun niitä ei ole sen paremmin englannissa kuin suomessakaan. Monet sanat on tosi samanlaisii englannin, espanjan ja ranskan kaa mm (itse ymmärrän nyt aika hyvin espanjaakin,vaikka en ole koskaan sitä kieltä opiskellutkaan), itte ymmärtämään oppii nopeasti ja italiailaiset myös ymmärtää sua. Sellaisen kunnolla sujuvan ja kieliopillisesti oikean kielen oppiminen sitten vaan vie vähän aikaa.

    Vähän siinä ja siinä toi muutto italiaan. Päällisin puolin italialainen elämän tyyli on kyllä upeaa, hienoa , tyylikästä, hauskaa, la-iltasin saattaa löytyy jopa enemmän tekemistä kun suomesta kaikista localeista, discotecoista jne (tosin vaihto-opppilaana on sit vähän eri juttu päästääkö sun hostvanhemmat menemään), meno voi olla monesti parempikin kun suomessa, etenkin nyt kun mun vaihdosta on mennyt se ns vaiken kausi ohi.. :) mut jos alkaa vähän pidemmälle ja vakavammin miettii niin täällä esim palkat on surkeat ja asunnot kuulemma tosi kalliita, lukio tuntuu ihan naurettavalta suomen lukion jälkeen, hirveät ongelmat ties minkä poliitikan ja korruption kanssa, sinne suomenkin uutisiin on kuulemma Berlusconi ja mielenosotukset päässyt monesti, italian kansallisuutta on ihan mahdotonta saada ja mentaliteetti on täällä paljon sulkeutuneempaa kuin luulis, ja ainakin täällä etelässä maahanmuuttajista on nyt ihan älyttömän iso meteli. Et tosiaan, sellanen arkielämä on kokemisen arvoista, mutta yhteiskunnalliset asiat ainakaan suomeen verrattuna ei ihan toimi..

    Haha, näist italianoist taas, sanon suoraan et mä en oo ihan perillä näitten seurustelujutuist ja italianoista. Etenkin näitten seurustelujutut on ihan yks kaaos mun mielestä. mut kumminkin, italianoista, aika helposti joku italiano tulee hehkuttaa "kuinka kauniit silmät sulla on" (tota repliikki käytetään oikeesti lähes aina) ja saattaa yhtäkkii pyytää kahville tost noin vaan, tai sit puolvitsin sanoo et "anna pusu", mut on ne tosi kohteliat tytöille, ihan "gentilissimi". Mut toisaalt siihen se sit myös jää, ja ne italialaiset jotka tulee yhtäkkii et "anna pusu" niin ei silleen hae mitään, ne jotka on oikeasti kiinnostuneita, tuskin edes puhuu sulle. Mut jos taas meet jonkun kanssa kahville, niin helposti käy niin että muut italialaiset, etenkin tytöt, ajattelee et ootte yks ihan rakastunu pari ja ihmettelee miks ette seurustele, tai sit jos et alakkaan seurustelee pian tms, ne kattoo sua pahasti vinoon ja olet sitten "puttana", eli siis kunnon paha bitch... Siispä KAIKKI seurustelee tääl, mut näitten seurustelu saattaa olla sitä et "ollaan yhessä" parin päivän tekstailun tai fb juttelun jälkeen (oikeesti, fb on ihan käsittämätön juttu tääl, kaikki hoituu sitä kautta, live tapaaminen/käyttäytyminen ei yleensä merkitse mitään, mut jos joku fbs tykkää sun postauksesta tai käyttää smaileja tms kirjottaessa niin on joku maailman isoin juttu..) Ja yleensä parit sit liikku yhessä, mut aina porukassa, harvat parit menee esim syömään/kahville ihan vaan kahestaan. Et ota näistä selvää, etenkin kun kaikki italialaiset selittää ihan omia teorioitaan seurustelusta ja miehistä..
    Ja vielä tähän lisäks, monesti tytöille puhuessa heti ensimmäinen kysymys on
    "onko sulla poikaystävää?"
    jos sulla ei ole, näiden tyttöjen naama venähtää pettymyksest, eikä niillä ole enää mitään muuta puhuttavaa sulle, tai ehkä sanoo "no tuut seurustelee täällä ihan varmasti"
    ja sit kääntyy juoruu muiden kaa. Jos vastaus on "joo", ja jos sun poikaystävä on suomessa, nää sanoo kumminkin
    "no sä oot italias, pakko sun on alkaa seurustelemaan oikean itaianon kaa, ei sun tarvii kertoo sinne suomeen"
    tai jos on italialainen se sun poikaystävä ni sit kaikki on ok, ja puhumista riittää.

    VastaaPoista
  4. Sitten toiselel vastaus:
    Vaihtomaaksi Italia on kyllä ihan hyvä, tosin riippuu mitä odotat ja mitä haet. Ja tietenkin kaikissa maissa hostperhe ja sijainti ratkasee melko paljon.
    Mut kuten jo kirjotin, arkielämä on täällä tosi hienoa kaikkine localeineen, kahviloineen, kauppoineen, kavereineen, keskustassa pyörimiseen.. Mut sitten koulu on yks iso miinus (tosin tuskin se hirveen mukavaa missään muuallakaan on), ja etenkin lauantai-illoista voi tulla vaikka minkälaisii ongelmia. Sit Suomeen verrattuna tääl "juhlitaan" paljon vähemmän, ja monesti oikeasti vaan istutaan tai kävellään jossain ja puhutaan ties mistä suunnitelmista, mut sit niitä suunnitelmia ei melkein koskaan oikeasti toteuteta. Se on ehkä yks rasittavimmista asioista kavereiden kanssa, ikinä ei tiedä mitä lopulta tehään kuin vasta viimeselle minuutilla, ja siinä samalla pitää yrittää selvittää perheen kanssa aikataulut yms. Suurin osa italialaisten nuorten vapaa-ajasta on kahviloissa ja bar'ssa istumista kavereiden kaa jutellen, joskus lauantai iltasin mennään jonkun kaverin luo pienellä porukalla. Ihan kunnolla tanssimaan ja juhlimaan menemiseen discotecaan (vrt suomen klubeihin) ei ole ikärajaa, mutta kumminkin lähes kaikki mun tuntemat nuoret livistää sinne kertomatta vanhemmille jotain pikkuvalheita keksien.
    Sit jotkut vaihtareista on nyt ihan rakastuneita italiaan, ja järkyttyneitä että enään 4kk jäljellä, mutta sitten toiset, ihan rehellisesti, monet vaihtareista, suomalaisista, amerikkalaisista, turkkilaisista, etelä-amerikkalaisista, ei oo mitenkään hirveen tyytyväisiä Italiaan. Monet sanoo samaa; Italia on päällisin puolin ihana paikka, arkielämä on kivaa, mut on vähän sulkeutunu mentaliteetti, aina vaan pyöritään eikä oikeasti tehä mitään, että ei ole mitään erikoista/hullua/erilaista/superhauskaa tultu tehtyä ja mäkin olen vähän samoilla linjoilla. Oon miettiny et Meksiko (joka oli mun toinen vaihtoehto vaihtomaaks, mietin tosi pitkään menisinkö italiaan vai meksikoon) olis voinu tarjota paljon enemmän eksotiikkaa, erilaisimpia kokemuksia ja enemmän tekemistä ja menoa. Tosin ihan samat ongelmat sielläkin olisi ollut koulun ja sellasen vapaan liikkumisen ja itsenäisyyden kanssa.

    Sori, tossa on nyt vähän enemmän negatiivisiä asioita, mut älä nyt niistä mitenkään säikähdä. Kirjotin niistä enemmän sen takia, että ainahan puhutaan kaikista hienoista ja hauskoista jutuista vaihdosta yleensäkin, mutta niitä huonoja puolia ei sitten muisteta mainita. Mutta siis on Italiassa monia ihania asioita, ja varmasti ne kaikki hyvät asiat mistä puhutaan on totta, mut tässä nyt on vähän eri näkökulma myös :)

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Kuulostaa ihanalta tämä sun vaihtarivuosi! Itse lähden syksyllä exploriuksen kautta Italiaan, en kyllä vielä tiedä minne päin.
    Onko sinulla minkäkainen liittymä (suomalainen?) vai otitko italiasta sellaisen, sillä eikö se tule kalliiksi jollain elisan liittymällä soitella. :) hyvää loppuvuotta siellä!

    VastaaPoista
  6. Ciao!
    joo, italialaisen liittymän saa hankittua helposti ja kannattaa. Täällä käytetään lähes pelkästään sellasia pre-paid liittymiä, sim-kortille voit aina halutessa lataa rahaa tabacchiereissa, kännykkäkaupoissa jne, ja siitä sitten käyttämään. Ehdottomasti kannattaa tosiaan hankkia se italialainen liittymä, tulee todella paljon halvemmaksi :)

    VastaaPoista