tiistai 31. toukokuuta 2011

Tässä taas kuvia vähän sieltä sun täältä, sellasista MELKO tavallisesta La Vita Italiana'sta :) hope u like it!



Barin Centro Storico. Tai osa siitä. Itse ainakin oon ihan ihastunu tähän Barin tyyliin, valkoset/beiget talot ja kivetykset, palmut ja turkoosi meri tuossa oikealla vaikkei kuvassa näykkään kovin hyvin. Ja pylväät ovat 2000 vuoden takaa Rooman ajoilta, milloin ne olivat niitä Roomaan johtavia suurteitä reunustavia kaaripylväikköjonoja, "Kaikki tiet johtavat Roomaan". (Ja tähän loppuu mun historia/taide tietämys tästä asiasta)




Yksi AFS Interculturan tapaamisista. Tällä kertaa oli kyseessä orientaatio leiri italialaisille nuorille, jotka on nyt lähdössä vaihtoon ja me tänhetkiset vaihtarit mentiin vikana päivänä sinne kertoilemaan omista kokemuksista ja muuten pyörimään. Itte olin ihan superhappy kun löysin 5 italialaista, jotka menee Suomeen. Kaksi menee koko vuodeksi, (ei tiennyt vielä minne päin) ja kolme kesävaihtoon, yksi niistä oikeestaan mun kotikaupunkiin! Siispä kertoilin niille vähän Suomesta, miten varautua, ja ne oli mm ihan suut auki kun kuuli et joka kodissa on oma sauna. (täss kuvas joku renkaanheittopeli menossa, kaikki, jopa minä, just hyökkäämässä sen renkaan kimppuun)...




Eräs kirkko Lecce'stä. Ja näitä on LUKEMATTOMIA!!! (yllätys!) Mikäli joku on tulossa tänne Italiaan vaihtoon niin voin sanoa, että teillä on edessä ihan järjetön määrä historiaa, taidetta, arkkitehtuuria, barokkia, antiikkia, renesanssia... Sen lisäksi et vierailette katsomassa näitä antiikkisia ja antiikkisempia kirkkoja, linnoja, kartanoita, myös niitä koskevia luentoja saa kuullaa koulussa, kotona, sukulaisilta, vaihtojärjestöltä, jopa kavereilta.. Ja nimenomaan koulussahan kaikki aineet ovat historiaa/taidetta/kirjallisuutta. En yhtään yllättyisi vaikka matikan tunnilla joku päivä opettaja tulisi jonkun "Erään antiikin matemaatikon elämä, ura ja keksinnöt" tuntiohjelman kanssa oikean matematiikan laskemisen sijasta, (oikeastaan olen ihan varma, että jossain vaiheessa italialaisille onkin tällainen aihe koulussa).






Nämä kuvat on yhden koulukaverin synttäreiltä. Kaveri täytti oikeastaan vasta 16-vuotta ja oli päättänyt järjestää amerikkalaiseen tyyliin "Super Sweet Sixteen" juhlat, ja siispä oli kutsuttu mm. varmaan puolet meidän koulusta, juhliin taisi tulla reilusti yli 200 vierasta (nuorimmat 15v, vanhimmat yli 20v, olen jo aiemmin kirjoittanut, että täällä Italiassa iällä ei ole mitään merkitystä, kaikki pyörivät kaikkien kanssa) Ja paikka oli järjettömän hieno! Meren rannalla sijaitseva jättipuutarha suihkulähteineen ja palmuineen ja patsaineen, ja suuret syömis-, tanssi ja baaritilat valkoisten katosten, verhojen ja divaanien keskellä. Yritän metsästää vielä parempia kuvia paikasta, itse en hirveesti viittinyt kuvia napsia kun paikalla kumminkin oli myös ammattikuvaajat... Kuitenkin, ensimmäisessä kuvassa näkee vähän paikan tyyliä ja kokoa (koon huomaa siitä, että niistä yli 200 ihmisestä ei näy jälkeäkään, kaikki hajaanunut) ja toisessa on minä ja eräs kaveri koulusta.



Kaikissa pienimmissäkin juhlissa tarjoiltavia herkkuja. Hedelmät, nam!

Kahvi!

Ja lisää herkkuja :)



Oltiin viettämässä Sveitsistä tulevan vaihtarin 17v synttäreitä heillä kotona, oli tosi rento ilta, istuskeltiin kesäiltaa (tai no kevät) niiden terassilla, vaihtarit ja italialaiset, syötiin, grillailtiin, soitettiin kitaraa yms... ja siinä tuli otettua aika hyvä vaihtarikuva; Thaimaa, Suomi, Costa Rica, Sveitsi, Unkari, ja raitapaitanen USA.



Kuten olen jo pariin kertaan ilmotellut, olen tässä edellisen kuukauden ajan ainakin käynyt tosi paljon ulkona vaihtareiden kanssa, siispä tässä kvuat yhdeltä rantsulta missä käytiin. Ranta oli semi pieni ja kaverit oli valinnut mennä tällaiselle kalliorannalle. (Ylemmässä kuva rannasta in generale, ja alemmassa kalliolla kiipeilemässä norjalainen vaihtari ja minä).
Barista ei mitenkään hirveän isoja ja hienoja paratiisi rantoja löydä, kaikki paikat rakennettu ihan täyteen ja sitten mukavan vilkas satama niin uimista ei kaikkialla tässä lähistöllä suositella. Mutta puolentunnin junamatkan jälkeen (maksaa ruhtinaalliset 1,30e ja kuitenkin etelä-amerikkalaiset mm järkyttyy kuinka kallista liikkuminen on täällä) löytyy jo ihan mukavia rantakeilaita. Sitten ne kaikista hienoimmat paratiisirannat, pitkät valkoisella hienonhienolla hiekalla, korkeilla palmuilla, ja kirkkaan kirkkaala turkoosilla merellä varustetut rannat löytyy Leccestä ja siitä etelämpänä, vajaan kahden tunnin junamatka Barista. Mutta on jo suunnitelmissa suunnata sinnekin useampaan kertaan sitten viimsetään kesällä. Kerran ollaan jo oikeastaan käyty Lecce'ssä AFS kanssa päiväreissulla.

ps. Pahoittelen mun kuvien ja tekstien sommittelusta. Mutta yritin. Ja lopulta meni hermo. Että ne on nyt näin tällätavalla tyylikkäästi.

maanantai 16. toukokuuta 2011

Pro e contro

Edellinen teksti oli pieni sekamelska, scusami! Mutta sen sijaan nyt ytimekàs ja lyhyt listaus Italian hyvistà ja huonoista puolista, pros and cons!

Mità tulee ikàvà:
+ aikasin alkava ja myòhààn loppuva kuuma kesà, tàà LàMPò! ja aurinko!
+ maailman parhaat ruuat niin kotona kun ulkona ravintoloissa ja localeissa (sorpresa!)
+ vaan euron maksavat, ja yhà vaan maailman parhaimmat, erilaiset kahvit
+ ja muutenkin puolilmaset hinnat, etenkin ruuan ja junilla liikkumisen kanssa
+ kaikki puolrandomitkin ihmiset, jotka moikkaa ja alkaa puhuu kadulla/koulussa/kahviloissa/salilla/localeissa mut tunnistaessa
+ alakerran sali ja saliohjaajat
+ PRIMADONNA, ja muutama muu kenkàkauppa ja muutkin kaupat
+ ihana turkoosi meri ja palmut
+ merkkikaupat
+ Etelà-Italian beiget, valkoiset kesàset kaupungit mm just Bari centro storicoineen
+ mopot ja niillà puikkelehtelu liikenteessà (HUOM! ihan vaan hostveljen kyydissà, lupa on!) :P
+ se, ettà kahvilat ja localet yms on auki vielà pitkààn klo 9 jàlkeen
+ pàivàunet
+ halaukset, pusut yms :)
+ hedelmät NAM
+ spremuta, kotona puristettuna omista appelsiineista :)
+ lentopallo- ja jalkapallopelit mitä käydään katsomassa perheen ja kavereiden kanssa
+ tosi tyylikkäät juhlat, kahvilat ja "bar"it
+ pizzeriat (täysin erilaiset ja niiiiiin paljon paremmat kun suomen pizzapaikat!)

Mità taas ei tuu ikàvà:
- se, ettà mikààn ei ikinà suju niin kuin suunniteltiin (jos ylipààtààn ne "suunnitelmat" muistetaan parin tunnin pààstà)
- vàlillà vaikuttaa ettà italialaisten koko elàmà tapahtuu fb:ssà tai iphonen kautta
- toimiva ja siisti vessa on harvinaisuus, jopa, TAI SIIS ETENKIN, koulussa
- koulu ISOLLA MIINUKSELLA
- fakta ettei italialaiset kemuta ollenkaan, vaikka kyllà vàittàà niin
- sellainen vàhàn sulkeutunut mentaliteetti (vain ja ainoastaan italialainen tapa/asia on "se oikea")
- aina puhutaan (tai riidellààn) jostain, muttei sitten tehdà
- nàiden ihan jàrjetòn opiskelu
- ylihuolehtiminen
- tàysin muuttumaton ja tarkka pàivàaikataulu
- sitä että tvstä ei löydä jääkiekon MM finaalia :(

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Kesä!

Huhhuh, tänne on nyt tosiaan tullut ihan kesä! Ainakin mun mielestä. Jo parisen viikkoa
oon aina lounaan jälkeen päivällä maannu parvekkeella tunnin parin aurinkoo ottamassa ja tänään käytiin hostperheen kanssa rannalla uimassa ja porukkaa riitti! Oli siis 31astetta, useimpina muina päivinä 25-30, edes iltasin ei enää tarvitse mitään takin tapaistakaan! Ja italialaiset vaan nauraa mulle kun hehkutan tästä lämmöstä, ne sanoo vaan "Tää ei oo vielä mitään!" ...niin että katotaan miten sitten kesällä sujuu, odotetaan jo toukokuun loppua kohden sellasta 40astetta, kesäkuussa yli.. :) Myöskään en käsitä miten italialaiset voi liikkua täällä vieläkin täyspitkillä paksuilla farkuilla ja mustilla paidoilla. Itse tekis mieli laittaa ihan vaan shortsit päälle, mutta eihän täällä muodin maan kaupungissa tiukkaa tyylilinjaa muutaman celsiusasteen vuoksi rikota. (joo, täällä ollaan vähän ärsyttävänkin "tiukkoja" pukeutumisen suhteen, itse olen saanut kuulla mm mun vaaleansinisistä nilkkasukista kaikkea mahollista, kun niiden pitäisi olla mustat).

Ja nyt kun kesä on tulossa, huomasin että myös Suomeen paluu lähestyy.. Alle 2 kuukautta jäljellä Italiassa! Ihan hullua.. On jo nyt tosi jännittävää ajatella kaikkien kavereitten näkemistä, ja kaikkea hauskaa mitä siellä Suomessa keksii ja se itsenäisyys ja vapaus mikä siellä on, mutte sitten niin outoa, että nytten suomi-elämä jotenkin vaikuttaa niiiiiin kaukaselta ja epätodellista! Nyt kun ajattelen millaista oli Suomessa vuosi sitten, niin huomaa kuinka erilaista loppujen lopuksi nuorten elämä on täällä Italiassa.

Mutta kumminkin, Suomi tulee sitten kun tulee, ja yritän pysyy näissä vähän lähempänä olevissa asioissa. Ulkonakäyminen on jatkunut aika paljon samalla vaihtarikaveriporukka-linjalla (itse italilaiset tosiaan viettää lähes kaikki päivät kotona opiskelemassa viimeisiin kokeisiin). Viikko sitten oli San Nicola'n päivän, Barin pyhimyksen juhlapäivä, ja siten suurjuhlat! Ekana iltana sentään käytiin keskustassa, katsomassa jättimäistä kulkuetta, ilotulituksia, kiertelemässä kojuja, syömässä focacciaa ja jäätelöt, luokkakavereitten kanssa, (ja Barin keskusta oli niin täynnä ihmisiä, ettei siellä pysytynyt edes kävelemään, ja puolet kaduista oli suljettu paraatin vuoksi, minkä takia piti kierrellä, tungeksia ja odotella vielä enemmän). Seuraavana päivänä suunnistettiin Barissa asuvien vaihtareiden kanssa (Marco-Costa Rica, Eszter-Unkaria, Anthony-Usa) il lungo mare'lle katsomaan "Le Frecce Tricolori", Italian suihkulentokoneiden ilma-akrobatiaa. Ja oli muuten törkeen hienot.
Sen jälkeen kierreltiin keskustassa kahvilla, jäätelöllä, kaupoissa, mutta ihan yht'äkkisen kaatosateen takia päädyttiin meille ihana vain katsomaan leffaa ja syömään pizzat. Ja nekin on maailman parhaita! (En tiiä mitä teen Suomessa ilman oikeata italialaista avotuliuunissa tehtyä pizzaa...)



Helteiden ansiosta rannalla käymisen lisäksi olen vähän "joutunut" uudistamaan vaatekaappia. Tässä vajaa kuukausi sitten tulin siihen tulokseen ettei niille talven aikana ostetuista mukavista villiksistä ja neuleista ole enää mitään käyttöä.. Puhumattakaan talvisaappaista. Jopa ballerinat on alkanu käydä liian kuumiksi, kadulla näkee eniten erilaisia sandaaleja, vaikka farkuista ei olla luovuttukaan.. Kumminkin, tässä yksi päivä sulloessani uusia farkkushortseja vaatekaappiin, tuli mieleen, että millä tavalla nämä kaikki tavarat olisi tarkoitus saada Suomeen? Ei ainakaan sillä yhdellä 30kg matkalaukulla, mikä meillä vaihtareilla on lupa ottaa.. Kaikista suurin ongelma on kengät, sillä niitä en voi millään tavalla pukea kaikkia päälle lentokoneeseen. (Toinen asia mitä tuun kaipaa italiasta; kaupat!)

Lisäksi on vielä mainittava tässä pari viikkoa sitten olleet yhden koulukaverin 18vuotissynttärijuhlat. Kuten olen jo aiemmin kirjottanut, 18v juhlat on mitä suurimpia juhlia täällä, mutta nää tänkertaiset oli sitäkin hienommat (elegantti on aika osuva sana) ja erilaisemmat. Juhlat järjestettiin yhdessä vuokratussa jättisalissa dj:neineen, ulkoterasseineen yms, muttä tällä kertaa alkuilta menikin suurillallisen tapaan tavallisen tanssimisen ja hengailun sijaan (ei siinäkään siis mitään valittamista). Klo 9stä 12sta saakka istuttiin jättimäisissä ruokapöydissä, mihin tarjoilijat kattoivat jokaiselle ensin omat alku cocktailit, sitten lautasellisen antipastoja. Sitten toinen kierros antipastoja. Sitten uudet juomat. Ja lista jatkuu.
Vaikka oon täällä Italissa tottunut moniin ruokalajeihin ja useampiin kierroksiin, tää tänkertainen kyllä teki vaikutuksen. Jälkikäteen kysyin synttärisankarilta, ja se oli ihan itse suunnitellut koko menun:
juomat; cocktail, shamppanja, (ja coca-cola ja vedet tietty).
Antipastit: 1,focaccia, panzerotto, muita pikku suolasia
2, ananas, prosciutto crudo ja mozzarelle.
Ensimmäiset ruokalajit: 1,friteerattuja ravun saksia 2,salaattilautanen jättiravuilla. 3, Mustekalanrenkaita, polpo'n palasia (joku mustekalakalmari mikälie), katkarpuja ja muite mereneläviä tarjoiltuna jättisimpukan kuoresta
Toiset ruokalajit: 1, Pastaa tomaattikastikkeella ja ostereilla 2, vihreää risottoa (törkeän hyvää, mutten tiedä mitä siin oli...)
Jälkiruoat: 1, hedelmälautanen jäätelöllä 2, juustolautanen 3, Kakku klo 12

Että ei paha :D ruokien jälkeen alkoi sitten hengailu, tanssiminen, pyöriminen :)
ja kiitos tältä erää!!!



ps. Täällä meiän telkussa on yli 70 urheilukanavaa. Ja kumminkaan mistään ei pääse näkemään Jääkiekon MM-finaalia. Pelkkää jalkapalloa.