tiistai 31. toukokuuta 2011

Tässä taas kuvia vähän sieltä sun täältä, sellasista MELKO tavallisesta La Vita Italiana'sta :) hope u like it!



Barin Centro Storico. Tai osa siitä. Itse ainakin oon ihan ihastunu tähän Barin tyyliin, valkoset/beiget talot ja kivetykset, palmut ja turkoosi meri tuossa oikealla vaikkei kuvassa näykkään kovin hyvin. Ja pylväät ovat 2000 vuoden takaa Rooman ajoilta, milloin ne olivat niitä Roomaan johtavia suurteitä reunustavia kaaripylväikköjonoja, "Kaikki tiet johtavat Roomaan". (Ja tähän loppuu mun historia/taide tietämys tästä asiasta)




Yksi AFS Interculturan tapaamisista. Tällä kertaa oli kyseessä orientaatio leiri italialaisille nuorille, jotka on nyt lähdössä vaihtoon ja me tänhetkiset vaihtarit mentiin vikana päivänä sinne kertoilemaan omista kokemuksista ja muuten pyörimään. Itte olin ihan superhappy kun löysin 5 italialaista, jotka menee Suomeen. Kaksi menee koko vuodeksi, (ei tiennyt vielä minne päin) ja kolme kesävaihtoon, yksi niistä oikeestaan mun kotikaupunkiin! Siispä kertoilin niille vähän Suomesta, miten varautua, ja ne oli mm ihan suut auki kun kuuli et joka kodissa on oma sauna. (täss kuvas joku renkaanheittopeli menossa, kaikki, jopa minä, just hyökkäämässä sen renkaan kimppuun)...




Eräs kirkko Lecce'stä. Ja näitä on LUKEMATTOMIA!!! (yllätys!) Mikäli joku on tulossa tänne Italiaan vaihtoon niin voin sanoa, että teillä on edessä ihan järjetön määrä historiaa, taidetta, arkkitehtuuria, barokkia, antiikkia, renesanssia... Sen lisäksi et vierailette katsomassa näitä antiikkisia ja antiikkisempia kirkkoja, linnoja, kartanoita, myös niitä koskevia luentoja saa kuullaa koulussa, kotona, sukulaisilta, vaihtojärjestöltä, jopa kavereilta.. Ja nimenomaan koulussahan kaikki aineet ovat historiaa/taidetta/kirjallisuutta. En yhtään yllättyisi vaikka matikan tunnilla joku päivä opettaja tulisi jonkun "Erään antiikin matemaatikon elämä, ura ja keksinnöt" tuntiohjelman kanssa oikean matematiikan laskemisen sijasta, (oikeastaan olen ihan varma, että jossain vaiheessa italialaisille onkin tällainen aihe koulussa).






Nämä kuvat on yhden koulukaverin synttäreiltä. Kaveri täytti oikeastaan vasta 16-vuotta ja oli päättänyt järjestää amerikkalaiseen tyyliin "Super Sweet Sixteen" juhlat, ja siispä oli kutsuttu mm. varmaan puolet meidän koulusta, juhliin taisi tulla reilusti yli 200 vierasta (nuorimmat 15v, vanhimmat yli 20v, olen jo aiemmin kirjoittanut, että täällä Italiassa iällä ei ole mitään merkitystä, kaikki pyörivät kaikkien kanssa) Ja paikka oli järjettömän hieno! Meren rannalla sijaitseva jättipuutarha suihkulähteineen ja palmuineen ja patsaineen, ja suuret syömis-, tanssi ja baaritilat valkoisten katosten, verhojen ja divaanien keskellä. Yritän metsästää vielä parempia kuvia paikasta, itse en hirveesti viittinyt kuvia napsia kun paikalla kumminkin oli myös ammattikuvaajat... Kuitenkin, ensimmäisessä kuvassa näkee vähän paikan tyyliä ja kokoa (koon huomaa siitä, että niistä yli 200 ihmisestä ei näy jälkeäkään, kaikki hajaanunut) ja toisessa on minä ja eräs kaveri koulusta.



Kaikissa pienimmissäkin juhlissa tarjoiltavia herkkuja. Hedelmät, nam!

Kahvi!

Ja lisää herkkuja :)



Oltiin viettämässä Sveitsistä tulevan vaihtarin 17v synttäreitä heillä kotona, oli tosi rento ilta, istuskeltiin kesäiltaa (tai no kevät) niiden terassilla, vaihtarit ja italialaiset, syötiin, grillailtiin, soitettiin kitaraa yms... ja siinä tuli otettua aika hyvä vaihtarikuva; Thaimaa, Suomi, Costa Rica, Sveitsi, Unkari, ja raitapaitanen USA.



Kuten olen jo pariin kertaan ilmotellut, olen tässä edellisen kuukauden ajan ainakin käynyt tosi paljon ulkona vaihtareiden kanssa, siispä tässä kvuat yhdeltä rantsulta missä käytiin. Ranta oli semi pieni ja kaverit oli valinnut mennä tällaiselle kalliorannalle. (Ylemmässä kuva rannasta in generale, ja alemmassa kalliolla kiipeilemässä norjalainen vaihtari ja minä).
Barista ei mitenkään hirveän isoja ja hienoja paratiisi rantoja löydä, kaikki paikat rakennettu ihan täyteen ja sitten mukavan vilkas satama niin uimista ei kaikkialla tässä lähistöllä suositella. Mutta puolentunnin junamatkan jälkeen (maksaa ruhtinaalliset 1,30e ja kuitenkin etelä-amerikkalaiset mm järkyttyy kuinka kallista liikkuminen on täällä) löytyy jo ihan mukavia rantakeilaita. Sitten ne kaikista hienoimmat paratiisirannat, pitkät valkoisella hienonhienolla hiekalla, korkeilla palmuilla, ja kirkkaan kirkkaala turkoosilla merellä varustetut rannat löytyy Leccestä ja siitä etelämpänä, vajaan kahden tunnin junamatka Barista. Mutta on jo suunnitelmissa suunnata sinnekin useampaan kertaan sitten viimsetään kesällä. Kerran ollaan jo oikeastaan käyty Lecce'ssä AFS kanssa päiväreissulla.

ps. Pahoittelen mun kuvien ja tekstien sommittelusta. Mutta yritin. Ja lopulta meni hermo. Että ne on nyt näin tällätavalla tyylikkäästi.

4 kommenttia:

  1. Ihanaa kun olet jaksanut kirjoittaa tätä sun blogiasi! Itse lähden nyt syksyllä Milanon lähelle. Joten kiitos, on ollut mielenkiintoista seurata minkälaista elämää siellä Italian auringon alla vietetään.
    Varsinainen kymysys: Minkälaista koulussa on?, itse olen menossa luonnotiede painoitteeseen (ei vahvin lajini), ja muistaakseni sinäkin opiskelet sellaisessa?

    VastaaPoista
  2. hahah, tottakai, blogia on ihan kvai kirjotella ja viel kivempi on et ihmisiä oikeesti kiinnostaa lukea sitä, hyvä jos on auttanu suakin jotenki tää blogi :)

    joo, itse olen kanssa tänvuoden viettäny luonnontieteis lukios, il liceo scientifico. toisaalta ei sielläkään mitenkään hirveästi opiskella luonnontieteitä; italian painotus kirjallisuuteen, historiaan ja taiteeseen näkyy sielläkin paljon, että ainakin mulle suomalaiselle (ja monelle muullekin vaihtarille ympäri maailmaa) täällä opiskellaan lähestulkoon pelkästään historiaa yms. Mutta valitettavasti on pakko sanoa, että italian koulu ei ole mitään niitä maailman mukavempia paikkoja. Jotkut aineet on oikeasti ihan kiinnostavia, itse olen oikeasti tykännyt esim kielistä vähän enemmän, ne on paikoin ihan mielenkiintosia kun opiskellaan englannin tunneilla esim Englannin historiaa ja jotain vanhoja kirjailijoita, sama juttu ranskan tunneilla yms. Että täällä koulussa on mahdollisuus ainakin oppia sellaisia hyvin "sivistyneitä" asioita, monia asioita joita ei ole suomessa ainakaan pakollisilla kursseilla. Mutta itse koulusysteemi ja opiskelutapa ovat tosi ärsyttäviä. Suomen kurssisysteemin jälkeen italian koulu tuntuu todelliselta pakkolaitokselta. Näiden lukio muisutttaa eniten suomen ala-astetta valmiiksi tehtyine lukujärjestyksineen, aina samassa luokassa samojen luokkakavereiden kanssa ja mun koulussa jopa ilman välkkiä. Sitten monesti oppettajat käyttäytyvät kuin kuninkaat tms luokassa, ja oppitunnit on monesti vain luentotyyppisiä, opettaja puhuu ja puhuu ja oppilaat kirjoittavat puheen perusteella muistiin panoja ja opettelevat ne ulkoa kotona koulun jälkeen. Italialaiset nuoret monesti opiskelevet useita tunteja joka päivä kotona vielä koulun jälkeenkin, eivät hirveän monesti käy ulkona keskellä viikkoa. Lauantaisin on myös poikkeuksetta koulua, ei ole koulukohtainen asia, vaan ihan koko Italiassa.
    Sitten uusia oppiaineita näin suomalaiselle ovat taidehistoria, latino, tekninen piirrustus(tosin ei ole kaikissa kouluissa), ja historiaa ja filosofiaa opiskellaan paljon enemmän kuin Suomessa. Kemiaa/maantietoa/biologiaa ei tarvitse opiskella välttämättä ollenkaan edes scientificossa, nuo aineet vaihtelevat vuosittain. Fysiikkaa ja matematiikkaa sen sijaan scientificossa on aina, mutta tavat ova täysin erilaiset kuin esim Suomessa ja Usassa. Monesti opiskeltiin jo läpikäytyjä asioita Suomessa, mutta ainakin mulle oli tosi vaikea kumminkaan ymmärtää niitä, koska olivat täällä Italiallsa käytettiin paljon monimutkikkaampia ja pidempia tapoja laskea/todistella laskuja kuin Suomessa. Oikeasti pahoittelen, mutta koulu ei ole mitään parhaimpia asioita täällä Italiassa, itse en tykännyt yhtään, vaikka muut asiat ovat hienoja ja kivoja täällä Italiassa. Ja lähestulkoon kaiki vaihtarit ovat samaa mieltä, ovat tulleet sitten Usasta, muualta Euroopasta, tai vaikka Etelä-Amerikasta. Hyvin harva vaihtari on tykännyt Italian koulusta. (ja olen tähän tekstiin kerännyt asioita mitä sanovat muutkin vaihtarit, että eivät olet ainoastaan minun mielipiteitä)

    VastaaPoista
  3. toisaalta aika monesti vaihtareille koulu on täällä Italiassakin paljon rennompaa kuin itse italialaisille (tosin tämäkin riippuu koulusta ja opettajista). Aika usein vaihtari saa mahdollisuuden valita mitä asioita opiskelee, siten että vaihtovuosi sopisi yhteen kotimaasi koulu opiskelujen kanssa. Näissä tapauksissa vaihtarit päätyvät niin esim lukion ykkösluokalle (vastaa Suomen yläasteen 8.luokkaa) sekä lukion 4. luokalle (Suomen lukion 2.vuosi), eli saavat mahdollisuuden vaihdella luokkia ja valita mitä aineita opiskelevat. Jos saat tän mahdollisuuden niin lukiosta tulee heti hieman mukavempi paikka. Mutta sitten täytyy sanoa vielä yksi asia; italialaisille vaihtovuosi tosiaan on kouluvuosi. Tarkoitan, että mikäli italialainen nuori lähtee vaihtoon esim lukion 3.luokalta, vaihtovuoden jälkeen hän palaa lukion 5. luokalle, viimeiselle lukiovuodelle, 4.luokan on niin sanotusti tehnyt ulkomailla. Tästä syystä esim opettajat tai hostperheet ei ymmärrä mitä tarkoittaa, et esim me suomalaiset "menetetään" yksi vuosi, vahitovuoden jälkeen jatketaan siitä pisteestä mihin jäätiin ennen vaihtoa. Ja siispä tarkoittaa sitä että etenkin italian koulu haluaa yksityiskohtaiset teidot sun suomenkin koulusta ja opiskelusta, mitä kuuluisi opiskella täällä että se sopisi yhteen sun kyseisen vuoden kanssa suomessa, miten opettajien tulisi "päästää sinut läpi tältä luokalta" niin että kaikki hyväksyttäisiin myös kotimaassa, kaikki odottavat että tosiaan opiskelet ihan samanlailla kuin italialaiset, sinun tulisi tehdä kaikki kokeet ja "interrogazione", ns ainekohtaset kuulustelut (ei ole suomessa) ja saat parhaimpia mahdollisia numeroita. Itse päädyin vaikka kuinka monta kertaa keskustelemaan tästä asiasta kaikkien tutoreiden ja opettajien yms kanssa, eivätkä ne millään tahtonut ymmärtää, että etenkin aluksi tekemistä riittää iha tarpeeksi pelkän kielen kanssa, puhummattakaan sitten filosofian opiskelusta italiaksi, tai sitä että suomen kouluun vietäväksi riittää ihan vain esim tuntimäärät ja että mahdollisesti saatavat kurssit katsotaan sitten ihan erikseen suomessa, yms. Itse sitten suomeen palattuani en edes yritä saada muutamaa ekstra kurssia tästä vuodesta, mun tapauksessa en oikeasti edes tarvitse niitä, kun ihan ilmankin niitä tulee suomessa tehtyä REILUSTI yli 75 kurssia, niin periaatteessa ei tarvitsisi viedä mitään suomeen, mutta sitä ei vaan ymmäretä täällä.. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos paljon infosta, itse hieman yllätyin juuri tuosta, että välttämättä ymmärretä ettei kouluvuosi korvaudu meille. Huolestuttaakin vähän miten tuon asian saan hoidettua varsinkin alussa kokeiden ja kuulustelujen kanssa.. (italiaa kun en puhu paljonkaan):) ja on mukava kuulla, että ei tarvitse kaikki mahdollisia luonnontiede aineita tarpoa läpi, sillä juuri historia/humanistiset aineet uppoavat paremmin.

    VastaaPoista