lauantai 9. heinäkuuta 2011

Matka kotiin

Nyt on ihan vihoviimeinen pàivà tààllà Barissa meneillààn. Kello yksi làhtee juna Roomaan, noin 6 tunnin matka, ja heti seuraavana pàivànà aamulla on lento koti Suomeen.
Matkalaukku on pakattuna, (3kg ylipainoa... siitàkin huolimatta, ettà làhetin kolme isohkoa pakettia ihan postissa.. mutta katotaan lentokentàllà, mità kaikkea saan puettua sitten pààlle jos ei muu auta), edellisenà iltana oltiin perheen kanssa ulkona syòmàssà, ja sità ennen oltiin kàyty viimeisellà bar-reissulla centro storicossa kaikkien parhaimpien kavereiden kanssa. Ja kaverit oli ihania, oli teetàttnyt mulle làksiàiskortteja terveisineen ja pikkukirjotuksineen kaikilta, sekà paidan mihin oli teetàttànyt printtikuvaksi meidàn yhteisià valokuvia. Ei voi sanoin selittàà millaista on heittàà vuoden jàlkeen hyvàstejà kaikille tutuille ja kavereille, puhumattakaan sitten hostperheestà, kun ei edes tiedà milloin sità nàkee seuraavan kerran. Ihan ihmeellistà.
Nyt on jàljellà enààn pasta-lounas perheen kanssa ja sitten matka juna-asemalle, APUA.
Ja samaan aikaan sità jànnittàà tosi paljon Suomeen paluuta. Mietityttàà, ettà onko asiat muuttunut siellà vai pyòriikò elàmà ihan samaan malliin. On oikeasti ihan kàsittàmàtòntà kuinka jànnittàvàà on palata sinnekin Suomeenkin. Vielà oudompi tunne kun itse vaihtoon làhtò. Làhteà nyt niin tutuksi tulleesta maailmasta ja palata vanhaan ja tuttuun ja kuitenkin niin tàysiin erilaiseen paikkaan. Tuntuu, ettà on pieni kulttuurishokki tai vastaava odottamassa ihan kotona pohjoisessakin.

Joten nyt sità taas mennààn!

Ciao Ciaooooo! Kirjoittelen seuraavan kerran sitten Suomesta!

9 kommenttia:

  1. Mooi :)

    Tosi monien italiassa olleiden vaihtoblogeja lukiessani oon huomannu, et kaikki on tosi onnellisia kotiin päästyään eikä ollenkaan kaipaa italiaa yhtään..

    Ite oon kiinnostunu italiaan vaihtoon lähöstä, mut onko se kannattavaa jos monet on halunnu lähtee keskenvuotta pois yms? :/

    Hyvä blogi, olet nätti ja oon lukenu alusta asti :)

    VastaaPoista
  2. no totta kai ainahan sitä vähän kotiin kaipailee, mutta myönnän että omassa tapauksessa Italia oli vähän erilainen kuin oletin, eikä kotiin lähtö mikään maailman isoin katasrofi ole ollut. Mulle hostperheestä tuli se kaikista tärkein asia siellä Italiassa, ei niinkään italialainen elämäntapa, italialaiset asiat/paikat tai edes kaverit niin paljoa, vain hostperheen jättäminen sinne oikeasti oli todella vaikeaa, en ikinä unohda kuinka - kirjaimellisesti hirveää - oli sanoa hyvästit juna-asemalla ja vilkuttaa junan ikkunasta hostperheelle miettien että milloinkohan sitä seuraavan kerran näkee. Mutta rehellisesti sanottuna mitään muuta ei ollut ihmeellisen hankala jättää. Parhaimpia kavereita joo on vähän ikävä ja haluun nähä nekin vielä ja piakkoin toivon mukaan. Mutta älä pelkää että Italia olisi "huono maa", meitä oli Italiassa vaihdossa 20 vaihtaria Suomesta ja siinä yhdessä jutellessa sain sen käsityksen, että moni muu olisi halunut todella paljon jäädä Italiaan, ja jotkut oli jo ostanut lentoliput Italiaan palatakseen sinne lomailemaan perheen ja kavereiden luokse kesän lopulla tai jouluna. Tosin oli monia muita vaihtareita sitten esim Usasta ja Norjasta, jotka taas tosiaan odotti paluuta. Vaihtovuoden onnistuminen riippuu tosi pitkälle ihan vain tuurista, millaiseen perheeseen ja millaiseen paikkaan (kaupunki, maatila, pikkukylä...) päädyt. Ja vähän riippuu myös mitä odotat ja haluat vaihtovuodelta.

    Italiasta lyhyesti, tässä on asioista joista 99% vaihto-oppilaista on samaa mieltä.
    1. Diellä ei juhlita/kemuteta/juoda lähestulkoon ollenkaan. Äärimmäisen vähän. Ne vaihtarit, jotka juhlivat Italiassa, juhlivat muiden vaihtareiden kanssa, mutta itse italialaiset sellaisten 18vuotis synttäreiden lisäksi (sukulaisten kanssa) eivät kemuta ainakaan sillain miten täällä Suomessa (tai Usassa, Pohjois-Euroopassa, Latino-Amerikassa). Ja toi juttu on aika monille yllätys, että mikäli olet menossa vaihtoon enemmänkin "kaikkea hullua, uutta ja kovaa menoa" asenteella, ei kannata Italia. Italiassa enemmänkin syödään syödään syödään ja ihan vain hengaillaan ja pyöritään keskustassa tai istutaan bar-kahvilassa. Eikä siinäkään siis mitään valittamista! On tosi rentoa ja hauskaa, mutta jos odottaa tosiaan jotain hullua ja isoa ja erikoista, sitä pettyy aika pahasti.
    2. Koulu on hirveetä ja opiskelu hullua (tosin ainakaan suomalaisilta vaihtareilta en oo kuullut kehumista minkään muunkaan maan kouluista)
    3. Pohjois-Eurooppalaisille italia on halpa (latino amerikkalaisille kallis)
    4. Stereotypiat yms "ennakkoluulot" aika monissa asioissa osuu kohdalleen Italiassa
    5. Italialaiset avoimia, lämpimiä, puhuvia, meluvia, riehakkaita, hauskoja, mutta ei niiiiin paljoa kuin ajateltiin, ja välillä ovat lapsellisia ja täysin italialaisten tapojen orjia
    6. Kesällä mielettömän kuumaa, eikä pelkästään pohjoismaalaisille, tyylikäs maa, ruoka todella hyvää, historia ja taide todella tärkeitä

    Suosittelen italiaa mikäli haet jotain erilaista Suomesta ja Suomen tavoista ja kiinnostuksista, mikäli pidät aika rauhallisesta menosta, juttelusta ja juoruamisesta, shoppailusta, hengailusta, ympäriinsä kiertelystä, syömisestä ja kahviloissa istuskelusta. Kaikki kiinnostus taiteeseen, historiaan ja kirjallisuus on plussaa, tekee kaikesta helpompaa ja mielenkiintosempaa, ei pelkästään koulusta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos todella paljon pitkästä ja moniin kysymyksiin vastavaasta vastauksestasi!!! :)

    Ainut mikä painaa mieltäni on se että en päässyt mihinkään kouluun. Pitäis mennä ammattistartille, jonka jälkeen ammattikouluun. Onkohan mulla ees mitään mahollisuuksia vaihto vuoteen ei kovin hyvän koulu menestyksen takia? :/

    VastaaPoista
  4. en usko että koulu arvosanat vaikuttaa vaihto-oppilaaksi pääsyyn. eihän hyvästä keskiarvosta haittaakaan ole mutta enimmäkseen vaihto järjestöt etsii avoimia, sosiaalisia, sopeutuvia vaihtareita. ja rehellisesti sanottuna lähes tulkoon kaikki vaihto järjestöt ovat melko kaupallisia, siispä jokainen joka hakee vaihtariksi ja suostuu maksamaan sen useemman tonnin vuodestansa myöskin pääsee vaihtoon. Suomessa ainoastaan Rotaryt oikeasti katsoo tarkemmin kenet lähettää vaihtoon, koska niillä on vaihtopaikkoja aina tietty määrä tiettyyn maahan jne, mutta ei rotareillakaan keskiarvon perusteella sitä oppilasta valita. itse tunnen monen monia vaihtareita monista eri järjestöistä, jotka eivät todellakaan mitään 10oppilaita ole ja vaihdossa ovat ihan ilman ongelmia. että suosittelen ehdottomasti yrittämään vaihtoon lähtöä, voin sanoa että on 99,9% varmaa että pääset mikäli itse vain haluat ja yrität. omasta mielestäni paras järjestö on rotaryt (tosin olen kuullut että eri maissa eri järjestöt on parempia), on edullinen, lisäksi maksaa oppilaillensa taskurahaa, voi kustantaa yhden harrastuksen, järjestää eniten matkoja, ja muutenkin järjestää kaikkea pientä hauskaa. Muita ihan ok järjestöjä on ainakin myös AFS (omasta kokemuksesta), YFU, STS ja ASSE. EFstä taas en ole hirveästi kuullut mitään hyvää. omaa kokemusta näistä 4stä vikasta ei kuitenkaan löydy.

    VastaaPoista
  5. okei,kiitos paljon taas vastauksestasi!!!:)

    VastaaPoista
  6. moikka! kiitos kun kirjottelet kuulumisia, näitä on tosi mukava lukea :) olen itsekin aikeissa hakea italiaan vuoden päästä.
    on vaan pientä kitkaa järjestöjen kanssa, AFSin mielestä olen seitsemän kuukautta liian vanha italiaan koko lukuvuodeksi ja muiden järjestöjen, jotka vaativat väh 2 vuotta italianopiskelua, mielestä kielitaitoni ei ole riittävä :-----)
    mutta anon joustoa kaikkialta niin kauan kunnes joku sortuu :D
    mulla oli kysymyskin, mutta unohdin jo.
    ainiin, tiedätkö kuinka paljon arvosanat loppupeleissä vaikuttaa hyväksymiseen? millanen todistus itelläsi oli?
    kiitos jos vastaat :)

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. moikka!
    aika outoa että sanovat että olet "liian vanha"! mutta sanoisin että tollanen kommentti tulee sieltä italian puolelta oikeastaan... Italiassa, myös vaihdon aikana, koulu on hyvinhyvin tärkeää ja italian nuorilla on mahdollisuus lähteä vaihtoon VAIN tiettyinä vuosina, heidän lukionsa 3. tai 4. luokalla, vastaavat siis Suomen lukion 1. ja 2. vuosia. Italialaiset myös ihan oikeasti opiskelevat ja tekevät vuotensa sitten ulkomailla mikäli vaihtoon lähtevät, eivät niinsanotusti "menetä" yhtä vuotta niinkuin mm me suomalaiset. Tästä samaisesta syystä (ajattelevat että meillä on samanlailla toimiva vaihtosysteemi), laittavat kaikki italiaan tulevat vaihtarit luokille 3 ja 4, ja odottavat heiltäkin kovaa opiskelua. Siispä jos sinulla kuuluisi olla esim viimeinen vuosi menossa lukiossa, kuuluisit Italiassa 5. luokalle, minne vaihtareita ei laiteta. Mutta myöskään sinua ei sopisi laittaa alemmille luokille koska se "ei enää vastaa omaa tasoasi/opiskeluasi". Ja voin sanoa, että se koulu tosiaankin on tarkkaa ja tärkeää Italiassa, ja niillä menee helposti pasmat sekasin vaihtareiden kanssa, eivätkä helposti ymmärrä miten koulu/vaihto toimii meillä. Että varmaankin tämän takia, sanovat että olet liian vanha. (ja vielä lisäksi luokilla yleensä on 2 eri ikäluokkaa, ne ns "oikean ikäiset" ja myös paljon vuotta nuorempia oppilaita, sillä monet italialaiset aloittavat koulun vuoden normaalia aiemmin). Itse olin 4. luokkalla Itliassa (Suomen lukion 2.vuosi) ja suurin osa oikeastaan oli 94syntyisiä, itse olen siis 93. Ja sama juttu oli kaikilla muilla luokilla.
    Itse en tunne kaikkia järjestöjä ja heidän toimintatapoja, mutta AFS on keskittynyt todella paljon juuri italiaan, mutta jos kerran olet "liian vanha" kannaattahan se tottakai kokeilla muidenkin järjestöjen kautta. STS mielestäni kysyy juuri kielenopiskelusta, muita järjestöjä taas on ainakin ASSE, TR, YFU, ja EF, taitaa olla nää tunnetuimmat ja suurimmat. Mutta näitä 4 en tunne juuri yhtään. Itse henkilökohtaisesti pidän yhä parhaimpana Rotareita, "Rotary Youth Exchange", henkilökohtaista kokemusta löytyy, ja muiltakin olen kuullut enimmäkseen hyvää rotareista, (vaikka kyllähän joistakin local chaptereista ei pidetäkkään, mutta yleisesti rotaryt on paras). Tosin Rotaryt eivät ole hirveän keskittyneitä Italiaan, sinne on vaikea päästä rotareiden kautta, ja he myös seulovat ja haastattelevat vaihtarinsa kaikista tarkimmiten. Lisäksi rotaryvaihtareille on aina 2-4 perhettä, ei vain yhtä.
    Ja vaihtariksi pääsee kaikilla järjestöillä ilman hyvää keskiarvoakin. Eihän hyvästä keskiarvostä mitään haittaa ole, auttaa vähän, muttei se mikään pääkriteeri ole. Itselläni sattui olemaan poikkeuksellisen hyvä keskiarvo, mutta tunnen monia vaihtareita, jotka eivät koulussa mitenkään erityisemmin loista. Tärkeämpää on olla avoin, sosiaalinen ja sopeutuva persoona.
    Suosittelen kyllä vaihtoonlähtöä, ja jos tosiaan Italiaan ei ole pääsyä, Australia ainakin on yksi huippuvaihtomaita, ja muitakin hienoja maita löytyy, itse henk.kohtasesti suosin lattarimaita Väli- ja Etelä-Amerikassa (Aussien lisäksi). Muutama kaveri on viihtynyt ihan hyvin myös esim Ranskassa. USAsta taas suomalaiset vaihtarit eivät ole hirveästi pitäneet (hassua), sillä perusteella, että siellä vaaditaan liikkumiseen aina oma auto/kyyti ja siispä kotoa uloslähtemisestä voi tulla todella hankalaa. Vaihtareille puhuessa parhaimmat pisteet ovat yleensä vieneet Australia ja Brasilia.
    Italian kielitaitoon taas auttaa jos olet opiskellut espanjaa, on äärimmäisen samanlaista italian kaa. Ranskakin auttaa melko paljon, siispä järjestöille puhuessa voit yrittää vedota muihin kielitaitoihisi, vaikkei italiaa välttämättä löydykkään. Itsehän opiskelin vain 3 kurssia lukiossa italiaa ennen lähtöäni (silloin kuin hain vaihtariksi takana ei ollut vielä yhtäkään kurssia). Mutta jos tosiaan Italia ei onnistu, suosittelen harkitsemaan muita maita sitten. Onnea vaihtariksi hakuun, se on kyllä hieno kokemus :)

    VastaaPoista
  9. voi kiitos paljon vastauksesta! vastasi myös unohtuneisiin kysymyksiin :3 kiitos !

    VastaaPoista