torstai 21. heinäkuuta 2011

Sono tornata!

Koti Suomessa on nyt sellaiset puoltoistaviikkoa takana! Ihan hvyin tämä paluu on sujunut, tekemistä on riittänyt. Aloitin kesätyöt käytännössä heti kun palasin, samaisesa paikassa kuin viime kesänä, Italiasta lähetetyt paketit tulivat pari päivää oman paluuni jälkeen (piti lähettää 30kg postissa, tuli sen verran hamstrattua sitä tavaraa Italiassa), ja on ollut ihana nähdä kaikkia kavereita ja sukulaisia, oli ihana päästä sellaisen suomihuumorin pariin taas!
Musta tuntuu ihan että on sellainen "suomikupla" päällä, kun ei sateet, viikeä ilma tms hirveästi haittaa, mutta vähän pelkään että se poksahtaa tässä joku päivä. Joitakin italialisia asioita on kyllä ikävä, ruoka, kahvilat, kaikista eniten ne italialaiset tyylikkäät "bar"t, ns lounge bar't, jotka on arkisinkin auki tosi myöhään, jonne voi mennä vaan istumaan kahville, pienelle syömisille tms. Täältä Suomesta klo 21.00 jälkeen löytyy vain mäkkäri. Ja on muuten törkeen kallista jokapaikassa, bussit, kahvit, ruoat, leffat, kaikki.
Omaa hostperhettä on myös ikävä, etenkin sisaruksia. Toivon tosiaan, että he tulisivat joku päivä tänne Suomeen käymään, sellaisesta oli puhetta, ja itsekin menen sinne Italiaan kyllä käymään vielä!
Tavallaan myös tuntuu että mikään ei ole muuttunut, välillä on melkein sellainen fiilis etten missään vaihdossa olis ollukaan, muutama kaverikin on sanonut "ihan kuin et olis koskaan ollukaan poissa!" ensimmäisten "hirveä ikävä! ihana saada sut tänne vihdoinki!" halausten jälkeen. Ja nyt kun miettii, ne 10 kuukautta tosiaan vaan vilahti ohi. Oli siellä vaihdossa pitkän pitkiä päiviä (koulu...), mutta ihan käsittämätöntä ajatella, että se vaihto jota oon odottanut ja järjestellyt monia vuosia, on nyt ihan oikeasti ohi. Ei enää mitään sellaista jäljellä. Okei, vielä tässä vaiheessa sitä puhuu ihan järjettömän paljon Italiasta ja omasta vaihdosta, oon vieläkin sellanen "special vaihtari, juuri tullut takaisin italiasta", mutta muutoin se vaihtoaika on jäänyt taakse.
Pelkään että unohdan italian kielen kokonaan, kun en pääse sitä oikein puhumaan missään ja mietin että mitenköhän parhaiten saisin ylläpidettyä suhteita italian perheen ja kavereiden kanssa, mutta tuntuu että jää vähän fbn tasolle, ja välillä skypessä. Enemmän sitten kun nähdään ihan in real life täällä Suomessa tai Italissa. Mutta tosiaan noin vähäsillä yhteyksillä se italian life tuntuu jo tosi kaukaselta, ja nyt kun etenkin paluun jälkeen (ei niinkään italiaan menon aikana) huomaa kuinka suuret erot Suomen ja Italian välillä on, nyt oikeasti huomaa että näillä kahdella maalla ei ole melkein mitään yhteistä, kun taas ensimmäisten kuukausien aikana Italiassa ajattelin, että eihän täällä paljoa eroa suomeen ole.
Asia, joka oli täällä Suomessa ihan käsittämätöntä mulle, joka sai mut niin iloseks, oli se sama vanha vapaus ja itsenäisyys. Mun mielestä on yhä jotain niin hienoa, että voin liikkua täällä iha ittekseni omilla aikataululla melkein ihan miten haluan. Oli vaan jotain niin hienoa noin vaan pyöriä Helsingissä, kun tulee nälkä, mennään syömään, otetaan ehkä jäälatet tai jälkiruoat tms jostain toisesta paikasta, käydään ostaa yhelle kaverille yks paita, yht'äkkiä tuli mieleen mennä kattoo leffa illalla ja niinhän mentiin. Ei mitään ihmeellistä, mutta mulle oikeasti oli! Italiassa ei olis ihan toiminut samalla tavalla. :)
Myös oon tosi ilonen siitä että näköjään mun kaveriporukat ei ole vaihtunut, mulla on yhä mun samat ihanat kaverit kuin oli viime vuonna. Jotkut vaihtarit on sanonut, että niillä on ystävät kokonaan vaihtunut vaihtovuoden jälkeen; sitä on sen yhden vuoden aikana muuttunut niin paljon, että vanhat kaverit ei vaan tunnu kavereilta, ei oo enää mitään yhteistä tai muuta. Itselläni ei ole onneksi käynyt noin, ainakaan vielä en ole mitään tällaista huomannut. On vaan entistä hauskempaa näitten samojen vanhojen omien kavereiden kanssa. On kyllä tullut ns muutama kaveri lisää, että pari sellaista tuttua vaihtovuotta edeltävältä ajalta, joiden kanssa ollaan silloin tällöin vaan puhuttu tyyliin, on nyt tosi kivoja, että nyt soitellaan lähes joka päivä ja suunnitellaan että mitä seuraavaksi tehdään ja toivon tosiaan, että pysyy näin! :D
On menny tää puoltoista viikkonen tosi hyvin, töissä, kavereiden kanssa, kahviloissa, ulkona, synttäreitä, sukulaisten kanssa, pyörät ja bussit (niitä oon oikeasti kaivannut), picnik&wayne's coffee, tutut paikat, sateita ja myös kuumia päiviä... "Uudet" suomi biisit, kuten "Poika saunoo" hahah :D
Mutta siis all in all...
on tää Suomikin hieno paikka!

...ainakin siihen saakka, että tää mun suomikuplaa puhkeaa, mutta toivotaan, että ei :)




Ja tässä on i finnoitaliani, juuri palanneet Italian suomalaisvaihtarit, vuosimallia 2010-2011!

7 kommenttia:

  1. On ollut todella hienoa lukea sun blogia pitkin vaihtoasi. Itse lähden Italiaan 9.9. kokemaan omaa 10 kuukauttani Triestessä, Pohjois-Italiassa. Olen saanut sulta paljon hyviä neuvoja ja etenkin tärkeitä ja mielenkiintoisia tietoja! Toivon, että omasta vuodestani tulisi myös hyvä :) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. hyvää blogia olet pyörittänyt, paljon hyviä neuvoja olen saanut, kiitos! :)
    olen itse hakenut afs:n kautta Italiaan myöskin vaihtoon ja haastattelu on pian..mitä haastattelussa kysellään, mitä kannattaa kertoa ja oliko afs hyvä järjestö?
    nämä mietityttävät mua tosi paljon joten ois ihanaa jos pystyisit vastaamaan pian! :)

    VastaaPoista
  3. moii! hyvä että blogista on ollut apua :)
    se haastattelu on suurimmaksi osaksi aika helppoa jutusteltavaa, kyselevät enimmäkseen mitä odotat vaihtovuodelta, millanen olet, millaisena sun kaverit sua pitää, 5 hyvää ja huonoa sun asiaa/luonteenpiirrettä, haittaisiko sua jos perheessä olisi esim pikkulapsia yms. Kyselevät harrastuksista, vapaa-ajasta, miksi juuri sinusta tulisi hyvä vaihtari ja muuta melko normaalia ja ennalta-arvattavaa. Haluavat siinä selvittää, että kestäisitkö sen vaihtovuoden, oletko tarpeeksi sopeutuvainen ja avoin viettämään 10kuukautta jossain ihan erilaisessa paikassa erilaisilla säännöillä ja tavoilla, elää hyvin erilaista elämää.
    Haastattelijat on afsn vapaaehtosia, entisiä vaihtareita. Niillä on myös sellainen paperi missä lukee valmiita kysymyksia ja poimivat muutamia niistä, niin että todennäkösesti ne tulee esittämään sulle muutaman vähän "syvällisemmänkin" kysymyksen, omalle kohalle osui ainakin "Mielestäsi kesän suurin uutinen?" ja sitten "Mitä muuttaisit Suomen yhteiskunnassa jos voisit?" Ton toisen kohalla etenkin mulle tuli sellanen vähän pidempi mietintätauko ja "öööööh..." momentti. Myös ne kysyi alkoholin ja tupakan käytösta ja oon aika varma et noi kysytään ihan jokaiselta nuorelta.
    Lisäksi ne ottaa siinä samalla muutamia muistiinpanoja susta yhille afsn papereille, itse näin ne musta tehdyt monisteet monia kuukausia jälkikäteen Italiassa, mutta siihen mm rastitetaan jtn luonteenpiirteitä mitä ne haastattelijat näkee sussa, esim "seikkailumielinen", "ahkera", ulospäinsuuntautunut", "koiraihminen", "urheilullinen", "toimelias", sitten ne oli kirjottanut ylös jotain mun mainitsemia juttuja, kiinnostuksen kohteita yms pikku kommentteja.
    Mutta ei sitä haastattelusta mitään turhia kannata stressata, suosittelen tosiaan olemaan vain avoin ja sosiaalinen, ihan "hauskuudella" sen haastattelunkin voi ottaa yms, ei tarvitse mitään kunnon, vakavaa, syvällistä puhetta valmistaa :)

    VastaaPoista
  4. kiitos! se on tosiaan parin päivän päästä ja vähän on jo ehtinyt jännittää. Haluaisin ihan tosissani vaihtoon joten kiitos paljon, tästä oli paljon apua:)
    hyvää loppukesää!

    VastaaPoista
  5. oliko afs muuten hyvä järjestö? tai hoituiko asiat koko vuoden tämän järjestön kanssa niinkuin piti?:)

    VastaaPoista
  6. osasitko yhtään italiaa ennen sinne lähtöäsi? siis olitko ottanu esim. lukiossa italian kursseja? eli millasta kielitaitoo afs sulta "vaati"? :D

    VastaaPoista
  7. Mitä heittäisit nopeasti, mitkä on suurimmat ja huomattavimmat erot Suomen ja Italian välillä? :)

    VastaaPoista