maanantai 22. marraskuuta 2010

Strike!

Lakkoja, lakkoja, lakkoja... Yksi parhaimmista jutuista italialaisessa koulussa.
Tàssà viime keskiviikkona oli jàlleen yksi lakko ja tàllà kertaa pààsin ihan kunnolla mukaan, tosin osittain vahingossa.
Keskiviikkona ei siis ollut ollenkaan koulua missààn, oli ainakin koko Puglian laajunen lakko. Tosin se ei tarkottanut sità, ettà olisin voinut nukkua pitkààn... Kuten yleensà tàllasina poikkeuspàivinà, heràsin jo kahdeksalta ja yhdeksàksi suuntasin bar'iin, "Stradibari" (tms), aamiaiselle koulukavereitten Ritan, Feden, Francescan, Vittorion, Cosimon ja monien monien muiden kanssa. Perusaamiaisen (cornettino ja espressino caldo mulle, muille briocheja ja ties mità erikoiskahveja)jàlkeen làhdettiin ihan vain kàvellen kiertelemààn kaupungilla.
Oli viimeisià làmpimià pàivià, niin ettà ulkona pàrjàsi ihan hyvin aurinkolaseilla, ilman takkia tai swetariakaan ja hyvà niin, koska ulkona olikin porukkaa... "Tòrmàttiin" nimittàin koululaisten lakkokulkueseen ja siellà oli TòRKEESTI ihmisià. Me pààttetiin hivuttautua ihan eturiveihin ja jouduttiin kàvelemààn vajaan kilometrin verran pààstàksemme sinne... Kaikkialla nàkyi julisteita, sellasia plakaatteja iskulauseineen, kylttejà, lippuja, ilmapalloja, kaikkea muuta sàlàà, ja ihan tòrkeà meteli ja carabinierit ja poliziat pyòri joka kulmalla.
Parhain meno oli ihan etummaisissa riveissà. Lakkoparaatia johti pakettiauto, joka ajoi hitaasti eteenpàin kaikki ovet apposenauki; sisàllà oli jàttikajarit ja "juontajat", ja porukkaa seisoi jopa pakettiauton pààllà mikki kàdessà kannustamassa lakkoilijoita ja toiset ottamassa kuvia ammattikameroilla ja toiset lakon "vetàjàt" roikkuivat avoimista ovista kylttejà heiluttaen ja vàlillà hyppàsivàt kadulle tanssimaan kaikkien muiden sekaan hyvàn biisin kajahtaessa kajareista. Kaikkialla oli kova huuto meneillààn ja ympàrillà pyòri kaikenmaailman lehdistòà jàttikameroineen ja juontajineen, varmaan màkin pààdyin uutisiin kun satuttiin olemaan siinà eturivissà, ja uloimpana oli joka suunnassa poliiseja ohjaamassa liikennettà, valvomassa lakkoilijoita ja tyhjentemàssà tietà pakettiauton tieltà. Pariin kertaan nàin ihan agenttien nàkòsià valvojia mustine pukuineen ja kuulokkeineen puhumassa radiopuhelimiin ja juoksemassa ympàriinsà.
Ja tàllaisia lakkoja on siis suunnilleen jokatoinen viikko.
Meidàn porukka jàtti paraatin tullessamme Centro Storicon kohdalle ja pienen kiertelyn jàlkeen pààdyttiin -yllàtys, yllàtys- taas bar'iin. En kàsità miten nàà pystyy juomaan kahvia ja syòmààn pikkuherkkuja aina parin tunnin vàlein ja silti olla tòrkeen laihoja... Kuitenkin, itse en ottanut mitààn.
Joskus lounaan aikoihin làhdettiin Feden kanssa kàvelemààn kotiin pàin muiden jààdessà vielà Centroon, tosin meidàn kotimatka kesti reilusti yli tunnin, vaikka mentiin lopulta bussilla, sillà jàmàhdettiin jokatoiseen kauppaan ihan vain katsomaan vaatteita. Lòysinkin yhden uuden kaupan, "Sradivarious" (tms) ja ne myy maailman ihanimpia talvisesongin vaatteita, kaikkia erilaisia saappaita, villiksià, "cardigan"eita, tunikoita.. Mitààn sen tyylisià vaatteita ei hirveesti này Suomen kaupoissa!
Sellanen oli siis se "koulupàivà". Iltapàivàllà nòin vielà vaihtareita, kàvin salilla ja ihan viimeisinà kàytiin syòmàssà sisko Francescan ja sen luokkalaisten kaa kiinalaisessa. (Ja siis, italialaisessa "kiinalaisessa" on suurimmaksi osaksi pastaa ja jàlkiruuaksi nutellaherkkuja. Harvemmin otetaan riisià ja kanakin saatetaan ihan hyvin skipata, sillà "i primi" pastoissa on ihan tarpeeks syòmistà).
Alla Prossima!

3 kommenttia:

  1. Voi että! Luin kaikki sun postaukset ja nyt on pakko sanoa että oon tullu elämäni tärkeimmän päätöksen eteen. Haluan todella kovaa lähteä vaihtariks johonkin maahan, jossa kuitenkin selviän englannilla. Mutta en voi lähteä vielä hetkeen, sillä valmistun ammattiopistosta ensi keväänä. Enkä oo ihan varma että miten tää asia sitten menis jos sen jälkeen lähtisin.. Ja vieläkun yksin asun tällä hetkellä, "opiskelija"rahoilla.. Että miten sais sitten ton kaiken maksettua :)

    Tää sun matka kuulostaa niin upeelta!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että kiinnostaa! :)
    Jos aiot ihan samanlaiseen vaihtoon kuin mä, isäntä-perheineen kaikkineen, niin voit lähtee ammattiopiston jälkeen. Tunnen useampiakin vaihtareita, jotka ovat 18-19 vuotiaita. Ja jos taloudellinen puoli huolestuttaa, kannattaa harkita Rotareita, Rotary -järjestöä. Maksaa yli puolet vähemmän kuin kaikilla muilla järjestöillä, tosin rotareiden kanssa ei voi valita vaihtomaataan yhtä tarkasti yms. Mutta 2000e pääsee vaikka Australiaan, tai ihan minne haluaa. AFS taas, joka on yksi halvimmista, maksaa 6000e Eurooppaan ja muualle maksaa vielä enemmän! Mutta suosittelen kyllä vaihtoa, ei tule toista samanlaista kokemusta ja mahdollisuutta!!! :)
    Sitten opiskelijavaihtoon pääsee myöhemmin oman opiskelupaikkansa kautta, mutta niihin mä en ole ehtinyt vielä perehtyä paljoa ollenkaan..

    VastaaPoista
  3. ciaoo bella! oi ihanaa sulla on !!!.. che meraviglia sei! hajoon taas silleen tippalinssinostalgiafiilikseen kun luen sun tota vaatetilitysosaa (+muitakin osia tietty!)eikö pistkäkin vihaksi toi suomen vaateketjujen politiikka?!.. non ci sono dei bei vestiti proprio.. no onneks on italia<3 ciaoo bellissima e buon natale!!

    mira (afs returnee)från etiss

    VastaaPoista