keskiviikko 3. marraskuuta 2010

La città dell'amore - Roma!

Kyllä, sitä ollaan nyt käyty Roomassakin!
Barin vaihto-oppilaille tuli mahdollisuus päästä viikonloppu matkalle Rooman, tuskin tarvii sanoa, että kaikki osallistuivat!
Matka ei ollut kuin kaksi päivää (mikä on ihan liian vähän Rooman näkemiseen), mutta hauskaa oli silti! Ehdittiin käydä niin Colosseumilla, Vatikaanissa, Espanjalaisille portailla jne...



Saavuttiin linja-autolla Roomaan aikaisin aamulla, ja suunnattiin suoraan Trevin lähteelle. Ajatuksena oli, että niin aikaisin (klo 6.00...), siellä ei olisi mitään massaturistiryysää. Ihme kyllä, aukiolla oli kumminkin jonkin verran porukkaa, enimmäkseen roomalaisia istuskelemassa, mutta ei sentään mitään tungosta. Ja kuvien ottamisen lisäksi tietenkin heitin kolikonkin lähteseen!

Seuraavaksi vuorossa oli (klo 7.00) Sikstuksen kappeli. Ihan hienoa oli, että kappeli kumminkin aukesi klo 9.00, mutta jälleen ajatuksena oli olla paikalla ennen turistimassaa ja päästä ensimmäisenä sisään. Vielä hienompaa oli, ettemme edes olleet ensimmäiset! Yhdeksään mennessä jono oli suunnilleen sata metriä pitkä, ja me oltiin siinä 15 metrin kohdilla.
Sikstuksen kappeli oli JÄTTIMÄINEN! Siellä oli koko Vatikaanin museo, 100metriä käytävät vain jatkuivat ja jatkuivat ja jatkuivat toinen toistensa perään, aina tuli uusi sali uusine patsaineen ja saleineen. Itse Sikstuksen kappeli oli sitten melko pieni loppujen lopuksi (ainakin verrattuna muihin saleihin), ja se kaikista kuuluisin Michelangelon maalaus "Aadamin luominen" oli yksi monistä kymmenistä pienehköistä maalauksista katossa; oikeasti multa meni muutama minuutti löytää se sieltä... Eikä siellä sitten tietenkään saanut ottaa valokuvia salamavalojen takia!
Kappelista lähdettiin sitten kohti Vatikaania ja San Pietron aukiota (klo 12, kappelin jono jatkui aina Vatikaaniin saakka, eli varmaankin 1km...), missä sattumalta nähtiin ja kuultiin Paavin puhe ihan ilmielävänä!
Lounaan jälkeen (4 eri kierrosta, antipasti, primi, secondi, tutti...) mentiin - yksi parhaimmista - Colosseumille!!!


Colosseum ja Forum Romano ovat ehdottomasti yksi parhaimmista paikoista! Sisälle Colosseumille ei tällä kertaa menty, mutta oli se ihan tarpeeks hieno jo ulkopuolelta. Vietettiin varmaan tunti pelkästään ottaen kuvia, ja lisäksi siellä pyöri gladiaattoreita ympäriinsä, matkamuistokojuja, hevoskärryjä, kaikki ne antiikkiset rakennelmat siinä lähistöllä, etenkin Forumissa ja paljon ihmisiä!
Colosseumin jälkeen ihan vain käveltiin ympäri Roomaa (matkajärjestäjät raahas meitä kaikkiin kirkkoihin, me vaihtarit taas raahattiin toiset kauppoihin, aukioille kahvittelemaan/syömään ja lähteille ottamaan kuvia).



Seuraavana päivänä suurin osa ajasta meni Vatikaanissa. Tällä kertaa mentiin ihan kirkkoon sisälle (jälleen ihan liiankin aikasin, mutta vältettiinpä 200n metrin jonot) ja myös hautaholveihin. Ja jos joku ei tiedä, niin San Pietron kirkko on VALTAVA ja kokonaan kullattu, täynnä marmoria ja maalauksia. En nyt tunne sen historiaa tai arkkitehtuuria mitenkään hyvin, mutta tosi hieno oli silti. Tunti ja varmaankin enemmänkin meni (mun ehdotuksesta!) kupoliiin kapuamiseen! 551 porrasta, loppua kohden kaarevat seinät ja varmaan jopa alle puolenmetrin levyiset portaat.. Mut sen arvoista se oli! Huipulta näki koko Rooman, Colosseumit, Pantheonin, Venetsian aukiot, Vatikaanin, kaikki! Lisäks siellä oli mukava raikas tuulahdus kaiken sen kapuamisen jälkeen.. :)




Piazza di Spangna. Ehkä toiseksi parhain paikka (ellei paras) heti Colosseumin jälkeen! Piazza di Spangalla ei siis ole pelkästään Espanjalaiset Portaat, huipulla kirkko ja aukiolla yksi Rooman kuuluisimmista lähteistä. Hyvinä päivinä, etenkin kesäisin, portaiden huipulta löytyy taitelijoita, jotka maalavat esim sun muotokuvan. Joulun lähestyessä aukiolle tuodaan jättimäiset joulukuuset ja -koristeet. Kaiken kulttuurin lisäksi sieltä löytyy MYÖS Rooman hienoin Shopping Street Valentinon, Guccin, Pradan, Fendin ja kaikkien muiden merkkien kaupat. Piazza di Spangan läheisyydestä löydät parhaimmat kahvilat, ravintolat, gelateriat, kaikki mitä vapaa-ajan kaupunkikierroksella tarvitsee, sekä myös Pantheon, marketplace ja muuta löytyy lähistöltä. Lyhyesti sanottuna Piazza di Spagna ja sen ympäristö on unelmapaikka viettää koko päivä tai useempikin kaupunkilomalla!

Rooma on siis upea kaupunki! Ainoat asiat, jotka jarrutivat meidän matkaa, oli sää (satoi ja viimeisinä Rooman tunteina satoi kunnolla kaatamlla ja alkoi ukkostaa..) sekä aika. Kuten sanoin, 2 päivää ei MITENKÄÄN riitä Rooman kokemiseen :)

3 kommenttia:

  1. woaaah kuulostaa upeelta !!! meitsi käviki senaatintorilla ja tuomiokirkos, ja voin sanoo et ne voittaa sikstuksen kappelin ja epsanjalaiset portaat iha 10-0 :D ....suurkaupungeissa ei kyl ikinä voi paeta turisteja :D
    ps.kirjotat suomee tosi hyvin ;)
    <3: Anna ;)

    VastaaPoista
  2. hahah, huomasin itteki ettei tost saa melkein selvää.. yritän täss aina välillä korjailla isompii virheit :P
    hahaha, senaatintori, wuaaaaaaa, kui hieno paikka :D noei... kylhän säki koht pääset toscanaan :) ja viel PARIISIIN!!! <3

    VastaaPoista
  3. Vitsi oon kade talla sun blogin ulkonaolle :p Oot vaa liia hyva tallases.. mut sul on ollu nakojaa iha jeesh retki roomas :))kaikki perus turistikohteet nahty ja hyvin syoty varmasti mukavassa seurassa, mikas siina=)
    Joten toivottavasti samanlaisii jatkoi kans sinne ! <3

    VastaaPoista