maanantai 6. joulukuuta 2010

Italian Nightlife!

...ja vàhàn muutakin.

Multa pyydettiin vàhàn lisàinformaatiota italian yòelàmàstà, ja myòs kielestà, ja oon aika varma monia muitakin kiinnostaa tietàà, joten tààltà tulee! :)

Ensin nopeasti italian kielestà (sillà se on nopeampi ja lyhyempi selittàà), niin olen oppinut melko hyvin italian kieltà jo, tuskin tarvitsisin englantia enàà ollenkaan. En kuitenkaan puhu ihan niin sujuvasti kuin toivoisin jo osaavani, ja sanasto on se mikà eniten tuottaa ongelmia, mutta onnistun sitten useimmiten selittàà tai kàyttàà synonyymia tms ilman englantia. Myòs sellaiset vaikeimmat italian kieliopit (gongiuntivo enimmàkseen, sellainen verbien ihan oma muotonsa, mità ei ole sen paremmin englannissa kuin suomessa olemassakaan) ei ole vielà hallussa. Mutta ymmàrràn làhestulkoon kaiken muiden puhuessa ja itsekin tulen ihan ymmàrretyksi, ja monet sanovat, ettà puhun tosi hyvin ja sellaiset ihmiset jotka olen viimeksi tavannut 1-2kk sitten, sanovat ettà mun italia on parantanu ihan àlyttòmàsti, ettà puhun paljon paremmin ja enemmàn. Mutta kyllà sità oppimista riittàà vielà ja reilusti, ei oo epàilystàkààn ettenkò puhuisi englantia PALJON paremmin.

Sitten... Yòelàmà. Italia tarjoaa tosi hienot mahdollisuudet kunnon yòelàmààn! Tietenkin, brasseissa ja latino-amerikassa olisi vielà enemmàn, mutta ei Italia nyt niin "kuiva" mesta ole kuin muut sanoivat Suomessa. Tosin, mikàli olet làhdòssà vaihtoon italiaan ihan hostperheeseen asumaan, niin on sitten vàhàn eri asia antavatko sun hostvanhemmat sun mennà mihinkin paikkoihin ja juhliin... Mutta jos ei mietità perheen rajoituksia, niin tàssà siten mità tààltà Italiasta lòytyy lauantai-iltaisin, (perjantaina harvemmin tehdàn yhtààn mitààn erikoista, sillà la-aamuna on koulua..)

Useimmiten tààllà Italiassa mennààn tanssimaan "discotecaan", mikà vastaa nyt ihan Suomen klubia, ei tarkoita sellaista pientà salia discopallolla jne. Suurimmista discotecoista lòytyy muutamakin eri alue, mistà lòytyy tanssilattia omine dj:neen, baari alue, ja sohvia ja pòytià ympàriinsà seunustoilta. Tàllaisia alueita on yleensà ainakin muutama eri muusiikkityyleineen. Pienimmissà taas on vain yksi tàllainen alue, mutta yhtenà iltana discotecossa voi olla (tosin yleensà vain erikoisjuhlissa, esim. Halloween) jopa tuhansia ihmisià. Kesàisin discotecat monesti jàrjestetààn ulko-klubeilla meren rannalla, ei niinkààn sisàllà rakennuksissa. Tàllòin tilat muistuttavat enemmànkin ààrimmàisen hienoa terassia, valkoisine purjekatoksineen, palmuineen, rantoineen ja heinàsateenvarjoineen, mutta missà kuitenkin on tàysillà soitettavaa musiikkia, vàrikkààt valot, strobot, savukoneet, kaikki.



Kaikista tàrkein discotecoissa on kuitenkin ajoitus. Lauantai-yö jaetaan AINA kahteen osaan; ensimmàinen ilta on klo 9-12, ja on kaikista nuorimmille tarkoitettu "limudisco", en ole vielà tavannut ketààn, joka kàvisi ensimmàisessà illassa; toinen ilta alkaa klo 1 yòllà ja kestàà klo 6 aamulla, ja tàhàn toiseen iltaan menevàt kaikki 16-vuotiaat tai vanhemmat. Riippuu vàhàn paikasta, ettà minkà ikàisià missàkin on (suurinpiirtein), mutta ihan hyvin 17-vuotiaat voivat juhlia samassa paikassa reilusti yli 20vuotiaiden kanssa, (tààllà iàllà ei ole mitààn merkitystà, kaikki porukat joissa oon liikkunu sisarusten tai ihan vaan koulukavereiden kanssa, niin nuorimmat on 15v vanhimmat 25v). Toisen illan jälkeen, klo 6-7 aamulla, kaveriporukat suunnistaa johonkin bar'iin (eli kahvilaan) aamiaiselle ja vasta sen jälkeen palataan kotiin nukkumaan. Tanssimaan mennään melko useasti loppujen lopuksi, ihan 17-vuotiaatkin (tai ainakin ne onnekkaat, jotka saavat luvan). Esim mun koulukavereista suurin osa menee suunnilleen joka toinen viikonloppu, kaikkina erikoispäivinä ja -vapaina, muutama kaveri ihan joka ainoa lauantai.
Yksi italialaisen discotecan mainitsemisen arvoisista asioista on muuten musiikki; en oo Suomessa hirveen monesti kuullut samantyyppistä musiikkia mitä täällä soitetaan, jotain ihmeellistä etelän tanssi-house-remix-musaa. Yolandan "Speak No Americano", saa vähän käsitystä ja tässä on yksi suosituimmista biiseistä täällä:




Ihan kunnon klubidiskojen lisäksi on myös "discoravintoloita", mitä en ole itse ainakaan vielä bongannut Suomesta. Discoravintolat on aika iso juttu, mikäli haluaa päästä sinne sisälle, pitää tehdä pöytävaraus monta päivää aiemmin. Discoravintoloissa on tarkoituksena ensin syödä, enemmän tai vähemmän, ja sitten nousta pöydille saakka tanssimaan, dj:eiden laittaessa kunnon musiikit ja valot päälle. Lisäksi ihmisiä tullaan hakemaan "yleisön" seasta lavalle ja/tai baaritiskille erilaisia pikkukilpailuja ja -tehtäviä varten. Discoravintoloilla on (ainakin mitä mä olen huomannut) aina oma tyylinsä ja teemansa, joissakin on aina rock/halloween teema, toisissa on 50-luvun lentokone teema, en tiiä mistä ne on sellasenkin keksinyt. Näistä ravintoloista löytää lisäksi myös kaikkia erikoisruokia ja -juomia, mitä ei muualta saa. Ajoitus on discoravintoloissa sama kuin discotecoissa; klo 12 saattaa päästä jo syömään ja klo 1.00-2.00 musiikki ja strobot yms laitetaan päälle ja meno jatkuu aamuun saakka!



Harvemmin täällä on sellaisia "suomalaisia" kotikemuja, (tähän mennessä itse olen ollut yhdissä pienissä yllätyssynttäreillä), mikä on vähän harmi. Mutta vain vähän. Melko usein, ihan vain keskellä viikkoakin, on kavereiden synttäreitä ja etenkin 18vuotis synttärit on iso juttu. 18vuotis synttäreitä varten vuokrataan mistä ikinä haluakaan tanssi- ja syömistilat, usein hotellista, missä sitten juhlitaan kutsuvieraiden kanssa myöhään yöhön saakka. Muina synttäreinä synttärisankari tarjoaa vähintään shamppanjat, ehkä jotain pientä syötävää ja saatetaan bar-etkojen jälkeen suunnistaa tanssimaan, tai jonain kertoina jopa pitää pienet "kotikemut", mutta tosi harvoin.



Lauantaisin mennään aina ihan kunnolla ulos kotoota laittautuneina korkokenkiin ja tunikoihin, jos ei tanssimaan, niin sitten ihan vain syömään kunnolla isolla porukalla. Aikasintaan klo 10.30 suunnistetaan pöytävarauksella (useimmiten pizzeriaan) ravintolaan, missä tilataan kaikki kymmenistä eri antipastoista toisiin primeihin, aperitiveista jälkiruokiin. Omien ruokien hinnoista on turha murehtia; lasku jaetaan aina tasan kaikille, ei sen perusteella mitä kukin söi. Parin tunnin syöminkien jälkeen on vuorossa n. klo 2 aamulla bar jälleen. Siellä syödään jälkiruoat (vaikka toiseen kertaan) ja kahvit ja sitten kukin omalla ajallaan, silloin kun jaksaa, palaa kotiin.

ps. yks pizzerian antipastoista, johon itte en kyllä koskenutkaan.

5 kommenttia:

  1. Kiiiitos TODELLA paljon vastauksestasi!!! :)
    Mahtavaa että jaksoit vaivautua vastaamaan näin pitkästi :) Wow!

    vastauksesta oli paljon hyötyä, kiitos vielä kerran :)

    VastaaPoista
  2. hahah, eipä kestä :) hyvä että kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos tästä :) Oli ihan huippua lukee tää!jeejee!
    Tarviiko edes kysyä kummassa on parempi meno, siellä vai Suomessa? ;)

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus! jos joskus viittisit kertoo niistä kuuluisista italialaisistapojista? ;)

    VastaaPoista
  5. hienoa että piditte :D on se kyl totta, että kun täällä juhlitaan niin juhlitaan ihan kunnolla ja tyylillä :) mut kuitenki loppujen lopuks riippu ihan perheestä, että minkä verran pääsee ulos :P
    hahahah, italialaiset pojat, no, niistä tulee ihan kohta juttua! ei tarvii enää miettii seuraavan postauksen aihetta :) solo un momento!

    VastaaPoista