keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kaikille kokkaajille!

Italialainen ruoka on parhaimipia maailmassa, siità nyt ei pààse yli eikà ympàri. Ja kaiken lisàksi ruoat on yllàttàvàn helppo valmistaa, oikeastaan reseptit on ààrimmàisen helppoja. Eikä ruoanlaitto ole mitààn turhantarkkaa, etenkààn mitat ja mààràt voi pààttà iha oman maun mukaan. Varmaan se salaisuus piilekin juuri yksinkertaisuudessa ja tietenkin tuoreissa ja hyvissà raaka-aineissa.
No, pààtin nyt laittaa tànne muutamat mun lemppariruokien reseptit, niin tekin siellà Suomessa pààsette kokeilemaan!



La Pasta alla Crudaiola
Runsaanpuoleinen ààrimmàisen helppo kesàsesongin pastaruoka lounaaksi (il primo)

4lle
320g pastaa (penne tai orecchiette)
200g kirsikkatomaatteja
reilusti ricotta marzoticaa ja basilikaa
lisàksi suolaa ja oliiviòljyà

1, Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja sekoita yhteen basilikan, òljyn ja suolan kanssa, ja jàtà maustumaan
2, Keità pasta (unohda spaghetti ja kokeile jotain muuta lajia, crudaiolaan kàytetààn useimmiten penne- tai orecchiettepastaa)
3, Pastan ollessa valmis, sekoita mukaan tomaatit, vesi kuuluu olla tässä vaiheessa kaadettu pois, sillà tomaatteja ei keitetà millààn tavalla, ja lopuksi ricotta-juusto, ihan oman maun mukaan (tosin sità kuuluu laittaa reilusti, paljon enemmàn kuin esim. parmesaania muissa pastoissa).

La Pasta Tranese
Crudaiolan kanssa melko samantyyppinen pasta, mutta kevyempi, myòs helppo valmistaa (il primo)

4lle
320g pastaa (penneà, raidaton, raidallinen ja eri kokoja)
250g kirsikkatomaatteja
reilusti oliiviòljyà
oreganoa
suolaa
1, Làmmità uuni 150asteeseen.
2, Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne vuokaan òljyn ja oreganon kanssa, òljyà saa olla ihan REILUSTI, vuoan pohja saa oikein lainehtia. Laita vuoka uuniin n. 10 minuutiksi, tai riippuen siità, miten kypsiksi ja pehmeiksi tomaatit itse haluatkaan
3, Anna tomaattien maustua ja jààhtyà puolisen tuntia, lisàà ne keitetyn pastan joukkoon (pastoja voi yhdistellàkin, tàssà tapauksessa yleensà pennen eri muotoja, àlàkà unohda suolaa keittàmisvaiheessa, kun sità ei tàllà kertaa sekoiteta tomaatteihin). Sekoita pasta ja tomaatit hellàsti yhteen hellalla, niin ettà tomaatit taas hieman làmpenevàt, mutta varo rikkomasta niità.
4, Ruokapòydàssà lisàà parmesaania oman maun mukaan mikàli haluat.




Focaccia
Etelà-italialainen suurherkku, josta on monen monia versioita, mut tàssà on se kaikista tavallisin ja perinteisin:

Yksi kokonainen pizzankokoinen focaccia:
Focacciaan kàytetààn usein tàsmàlleen samaa taikinaa kuin muihin leipiin ja pizzoihin, ehkà hieman enemmàn hiivaa jos haluaa oikein muhkean focaccian, siispà:
Pizzataikina
2 isoa tomaattia
vihreità oliiveja
oreganoa
suolaa
oliiviòljyà

1, Làmmità uuni 200asteeseen.
2, Valele pyòreà vuoka oliiviòljyllà ja aseta reilusti kohotettu pizzataikina siihen.
3, Viipaloi pààlle tomaatit, lisàà oliivit sellaisenaan ja ripottele päälle oreganoa ja suolaa. Tàkeintà focaccian teossa on, ettà sen pààlle EI tule minkàànlaista sosetta, vain vàhàn oliiviòljyà. (ja myòskààn itse taikinaan EI ole tarkoitus sekoittaa ties mità tomaattia ja basilikaa, mità usein tehdààn).
4, Anna paistua uunissa n. 20 minuuttia. Focaccian tultua uunista ja vàhàn jààhdyttyà pààlle voi lisàksi laittaa vielà prosciutto crudoa, josta parhaiten tunnettu laji on "Parman kinkku".

Le Pizzelle
Aito napolilainen herkku, minipizzan tyyppinen leipà, mutta pari pizzelleà salaatin kanssa riittàà kyllà ihan hyvin koko illallseksi

8 pizzelleà
ihan normaalia pizzataikinaa 2 pizzan verran (jauhoja, hiivaa, vettà, òljyà)
1 prk tomaattisosetta
1 rkl tomaattipureeta
reilusti oliiviòljyà
mozzarellaa oman maun mukaan

1. Valmistettuasi pizzataikinan (sen reseptin lòytàà vaikka mistà), pyòrità siità kàmmenen kokosia n. sentin paksuisia "leipià".
2. Kuumenna pannulla sentin korkuinen kerros òljyà ja friteeraa pizzellet siinà nopean nopeasti, taikinan tarvitsee vain hieman kovettua, ei tarvitse ruskistua paljoakaan.
3. Làmmità kattilassa tomaattisose, -puree ja hieman öljyä ja sekoita tasaiseki seokseksi.
4. Laita jokaisen pizzellen pààlle muutama ruokalusikallinen tomaattikastiketta, sekà pala mozzarellaa. Vàhintààn tomaattikastikkeen kuuluu olla sen verran làmmintà, ettà mozzarella hieman sulaa.

(hieman vielä viimeistelyvaiheessa olevia pizzellejä)


Il Pollo con Scamorza
Yksi monista tavoista tehdä suussasulava kanafile illalliselle, riittä ihan hyvin pelkän salaatin kera, sillä on vähän normaaliakanafilettä raskaampi (il secondo)

4lle
4 kanafilettä
2dl tomaattikastiketta (sama kuin pizzelleissä)
1 scamorza-juusto viipaloituna
korppujauhoja
öljyä

1. Laita uuni lämpenemään 180asteeseen
2. Pyörittele kanafileet korppujauhoissa, niin että ne peittyvät joka puolelta
3. Friteeraa kanapalat kevyesti öljyssä pannulla
4. Valmista tomaattisose
5. Ota tarpeeksi iso uuninkestävä vuoka, kaada pohjalle hieman tomaattisosetta -vain hieman!-, asettele seuraavaksi fileet vieretysten vuoalle, laita n. 2 rkl tomaattisosetta jokaisen päälle ja päällimmäiseksi paksuhko viipale scamorzaa.
4. Laita uuniin n. 20minuutiksi, tai kunnes ovat valmiita, max 30min.

Pizzojen reseptejà en ainakaan tàllà kertaa laita, sillà niità on LUKEMATON mààrà. Myòskin, koska aidon italialaisen pizzan tekemiseen tarvitsee sen ihan oikean pizzauunin, tiilirakenteisen takkauunin.

Lisàksi italialaiseen pòytààn kuuluu poikkeuksetta ympàriinsà asetellut vaalean leivàt palat, muutamia eri salamin ja kinkun lajeja, mozzarellaa, parmesaania, ja muita juustoja, kasviksina parsakaali, salaatti, kirsikkatomaatit, oliivit sekà jàlkiruoaksi hedelmià, usein mandariinejà ja eri meloneita, välillä myös suupalamakeisia ja juomaksi punaviini ja/tai vesi.




Buon Appetito!!!

4 kommenttia:

  1. Adesso posso cucinare la pasta! :D Non ho mai cucinato perchè si mangia la pasta solo per pranzo quando non ho il tempo prepararlo. La mia scuola finisce alle 14. E non lo so come posso cucinare qualche altro :D ! Hai imparato molto a cucinare :) ?

    VastaaPoista
  2. Mi piace molto questo! :D E che belle foto!

    VastaaPoista
  3. Grazie :) io, non ho cucinato molto, almeno tutta sola, non. ma aiuto gli altri e faccio alcune piccole cose ogni tanto e domando le ricette etc... :D
    hahah, la provi e poi dimmi com'era :)

    VastaaPoista
  4. Moi! :)

    Voisitko vastata muutamiin kysymyksiin?
    Miten italian kielen oppiminen on sujunut, tai kuinka hyvin sitä jo puhut ja ymmärrät? :)
    Entä osaatko yhtään kertoa, minkälainen italian yöelämä on?
    Ja tanssitaanko italiassa yhtään mitään latino tansseja? :)

    Kiitos paljon!! :)

    VastaaPoista